Investoři nakupují drahé růstové akcie, cyklické value akcie jsou v nemilosti

Value investiční butik Pzena Investment Management publikoval další ze zajímavých čtvrtletních komentářů, v němž opět nalezneme řadu zajímavých grafů a statistik o value akciích. Tentokráte poukazují na rekordně rozevřené nůžky mezi nejdražšími a nejlevnějšími akciemi na trhu. Rozdíl je údajně největší od vrcholu technologické bubliny na přelomu tisíciletí. Upozorňují, že investoři zacílili svou pozornost na akcie s nízkou volatilitou a kvalitní růstové akcie, za které jsou ochotni platit vysoké prémie. Naopak z mnohých akcií cyklických společností se údajně staly opomíjené value investiční příležitosti.

V komentáři dále ukazují graf, který znázorňuje, jak rychle se 10 % společností z indexu S&P 500 s nejnižší rentabilitou vlastního jmění (ROE), vyšplhalo v minulých cyklech zpět k průměrným ROE odvětví. Zjistili, že cca 70 % firem se ode dna vyšplhá k průměrným hodnotám přibližně v průběhu 3 let. Výsledky potvrzují jejich zkušenosti, že ziskovost většiny firem má tendenci vracet se v čase zpět k průměru.

Závěrem konstatují, že value investoři nakupují akcie, když na trzích panuje strach a v cenách se promítá pesimismus investorů, který nezohledňuje dlouhodobý ziskový potenciál firem. Očekávají, že výnosy akcií budou v následujících pěti letech nižší než výnosy předchozích pěti let. Jsou však přesvědčeni, že na trhu existují zajímavé deep value investiční příležitosti.

Kompletní komentář se všemi grafy naleznete ZDE.

Nejdrazsi vs nejlevnejsi akcie 082019
Data through June 2019. Source: Sanford C. Bernstein & Co., Pzena analysis
Dispersion based on price to book; equally-weighted data
Universe is the largest ~1,600 stocks by market capitalization in developed world