Investoři jsou stále nervózní. Obávají se recese, záporných sazeb a obchodních válek.

Jaká je nálada mezi investory na finančních trzích? Rozhodně není pozitivní. Alespoň podle posledního průzkumu Bank of America Fund Manager Survey z 6. až 12. září. Průzkumu se účastnilo 235 respondentů, kteří dohromady obhospodařují majetek ve výši 683 mld. USD. Oslovení se čím dál více obávají recese, ještě většího rozšíření záporných úrokových sazeb nebo obchodních válek, které považují za největší riziko. Nejpopulárnějším obchodem byl i v září nákup amerických státních dluhopisů, a to již čtvrtý měsíc v řadě. Pojďme se nyní podívat na vybrané grafy z průzkumu.

Jak je pravděpodobné, že se globální ekonomika v následujících 12 měsících dostane do recese? Počet oslovených respondentů, kteří se domnívají, že se světová ekonomika propadne v následujícím roce do recese, je největší od roku 2009. Přibližně 38 % oslovených očekává recesi, 59 % se recese neobává.

Pravdepodobnost recese v dalsich 12M

V následujících 12 měsících očekává čím dál méně investorů vyšší úrokové sazby či silnou ekonomiku.

Ocekavani urokove sazby
Ocekavani glovalni ekonomika

Oslovení správci aktiv jsou v rámci své strategické alokace aktiv defenzivní.

Portfolia investoru

Čím dál méně investorů věří, že value akcie překonají v následujících dvanácti měsících co do výkonnosti růstové akcie. Pesimismus je (soudě pouze dle grafu níže) dokonce blízko několikaletého maxima.  

value vs growth ocekavani vykonnosti

Největším rizikem jsou již pátý měsíc v řadě obchodní války.

nejvetsi riziko

Nejpopulárnějším obchodem je čtvrtým měsícem v řadě nákup amerických státních dluhopisů.

nejpopularnejsi obchod

Jaké makroekonomické události by v následujících 6 měsících nejvíce podpořily riziková aktiva? Fiskální stimul v Německu či pokles úrokových sazeb v USA o 0,5 %.

co by podporilo rizikova aktiva