Investiční příručka KKR (březen 2023)

Kohlberg Kravis Roberts (KKR), jedna z největších private equity společností na světě, zveřejnila svou pravidelnou čtvrtletní investiční příručku pro USA, v níž naleznete pohled firmy na aktuální makroekonomické prostředí, alokaci aktiv a alternativní investice. Prezentace obsahuje řadu zajímavých grafů a statistik.

Kompletní report naleznete ZDE.

Klíčové závěry KKR:

  • Současná bankovní krize pramení z nejistoty související s nerealizovanými ztrátami bank, nepojištěnými vklady a expozicí bank vůči komerčním nemovitostem (zejména kancelářím). Patrně bude zapotřebí větší bankovní dohled. Centrální banky budou pravděpodobně pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, avšak pomaleji než před krachem bank.
  • Vstoupili jsme do nového makroekonomického režimu charakterizovaného vyšší mírou inflace, vyššími sazbami, zvýšenými geopolitickými riziky a pomalejším, i když pozitivním, reálným ekonomickým růstem.
  • Reálné sazby zůstanou nízké.
  • Banky zpřísňují své podmínky poskytování úvěrů, což přináší zajímavé investiční příležitosti. Výnosy v oblasti privátních úvěrů a úvěrů na nemovitosti začínají být zajímavé.
  • Investice do infrastruktury a vybraných nemovitostí mohou v prostředí vyšší inflace ochránit část portfolia investorů.
  • V případě jednotlivých investičních témat by se měli investoři zaměřit zejména na: klimatickou změnu, energetickou transformaci, měnící se demografii, nerovnováhu mezi nabídkou a poptávkou na trhu nemovitostí a na oblast bezpečnosti.
Vynosy vybranych aktiv v ruznych obdobich ekonomickeho cyklu

Pozn. Prezentace je přirozeně psána z pohledu private equity firmy, která se snaží propagovat alternativní investice.