Inflace

Hedge fond Pershing Square (Ticker: NL:PSH), založený value investorem Billem Ackmanem, zveřejnil v průběhu včerejšího dne zajímavou prezentaci o inflaci v USA. Dokument obsahuje řadu zajímavých grafů, statistik a v neposlední řadě i názorů fondu na inflaci. Závěry naleznete níže.

Velmi zajímavé a poučné jsou obzvláště dva slidy (viz níže), které zachycují, jak se v USA bojovalo s vysokou inflací v sedmdesátých a osmdesátých letech. Nejdříve selhání FEDu v boji s inflací v sedmdesátých letech (centrální banka udržovala příliš nízké úrokové sazby) a následný nástup fenomenálního a nekompromisního Paula Volckera, který dostal inflaci pod kontrolu. A to to i za cenu, že poslal americkou ekonomiku do recese.  

Za povšimnutí stojí obzvláště řádek znázorňující velikost úrokových sazeb v USA v jednotlivých letech (Fed Funds Rate at Year-End) a řádek s jádrovou inflací (Core CPI Y-o-Y). Americká centrální banka držela úrokové sazby nad úrovní inflace celých 10 let (od roku 1978 do roku 1987)! Tuto tabulku by si měli připomenout mnozí dnešní centrální bankéři, kteří patrně pozapomněli, jak se bojuje s inflací, a jak může být tento boj obtížný, pokud se inflace vymkne kontrole. Abychom dostali vysokou inflaci pod kontrolu, tak je někdy třeba poslat ekonomiku i do recese, jak nám v osmdesátých letech ukázal Paul Volcker.   

Kompletní prezentace fondu Pershing Square o inflaci v USA ZDE.

Pershing Square nepovedeny boj s inflaci v USA
Pershing Square Paul Volcker a boj s inflaci v USA
Pershing Square zaver o inflaci