Fidelity představila nové indexové fondy, které jsou zcela bez poplatků!

Investiční společnost Fidelity Investments, která patří k největším správcům aktiv na světě (působí primárně v USA), oznámila, že hodlá nabídnout investorům indexové fondy, které budou zcela bez poplatků! Zero Total Market Index Fund a Zero International Index Fund budou oficiálně představeny již tento pátek. Investoři tak získají jednu z nejširších diverzifikací, kterou si lze vůbec představit, a to zcela bez poplatků.

Oznámený krok Fidelity Investments zapadá do trendu posledních let, kdy roste obliba pasivních investičních produktů a zvyšuje se tlak na snižování poplatků. Bezpochyby vynikající zpráva pro drobné investory, avšak velký strašák pro konkurenty Fidelity, obzvláště z řad aktivně řízených fondů. Akcie firem BlackRock (konkurent v oblasti pasivního investování), Franklin Resources, Legg Mason a jiných investičních společností klesají o několik procent.

Prozatím se nicméně zdá, že konkurenční prostředí funguje nejlépe především ve Spojených státech, kde je tempo snižování poplatků nejagresivnější. Společnost Morningstar zveřejnila v dubnu letošního roku statistiku, která se zaměřila na nákladovost amerických fondů. Průměrné náklady fondů (tzv. expense ratio) poklesly v letech 2016 až 2017 o 8 % na 0,52 %, což je největší meziroční pokles od roku 2000.

Nezbývá než doufat, že trend snižování poplatků zavítá brzy i do České republiky. Prozatím můžeme Američanům nízké poplatky jen tiše závidět.