Farmaceutická společnost Allergan přitahuje pozornost value investorů

Farmaceutická společnost Allergan (Ticker: AGN) přitahuje v posledních čtvrtletích pozornost některých value investorů. Reporting portfolií za 4Q sice teprve začíná, ale již nyní vidíme, že vybraní investoři navyšují své pozice. Pojďme se podívat na celou situaci o něco blíže.

Čím se Allergan zabývá?

Společnost Allergan je nadnárodní farmaceutická firma se sídlem v Irsku, která vyvíjí, vyrábí a prodává léky. Firma působí ve více než 100 zemích světa a zaměstnává přes 18 000 lidí. Portfolio společnosti zahrnuje přípravky z oblasti neurologie, oftalmologie a estetické medicíny. Mezi nejznámější produkty společnosti patří bezpochyby Botox, který se používá primárně v estetické medicíně.

Základní fundamentální údaje

Akcie společnosti v uplynulých dvou letech propadly o více než 36 % a pohybují se o 16 % nad 52týdenním minimem. Základní přehled fundamentů naleznete v tabulce.

Základní fundamenty Allergan

Kdo z value investorů vlastní akcie firmy?

Za 4Q 2017 reportovalo svá portfolia jen několik málo value investorů. I to však stačilo, abych si všiml, že fondy Weitz Value Fund (Ticker: WVAIX) a ClearBridge Value Trust (LMVTX) výrazně navýšily své pozice. První jmenovaný fond navýšil počet akcií o 55,6 % a Allergan se stal rázem třetí největší pozicí v portfoliu s 5,67 % podílem. ClearBridge navýšil pozici o 37,1 % na 3,23 % (šestá největší pozice v portfoliu).

ClearBridge ve svém čerstvém čtvrtletním dopise akcionářům (zde) vysvětluje, že akcie Allerganu poklesly díky obavám z rostoucí konkurence pro Botox a lék Restasis. Fond se domnívá, že v případě Botoxu výraznější konkurence nehrozí ještě několik let. Pokud vezmou v úvahu ztrátu exkluzivity na lék Restasis, tak i přesto jsou přesvědčeni, že trh správně nedoceňuje léky ve vývoji. Valuace společnosti jsou dle jejich názoru atraktivní.

Pokud zapátráme v poslední pololetní zprávě Weitz Value Fund a čtvrtletním dopise akcionářům ze 4Q 2017 (zde), potom zjistíme, že fond lamentuje nad absencí růstu vnitřní hodnoty firmy v posledním roce, avšak akcie považuje i po snížení svého odhadu budoucího růstu firmy, který používá ve svých oceňovacích modelech, stále za atraktivní. Společnosti se zatím údajně nedaří dostatečně rychle vyvíjet nové produkty. Fond přikupoval v posledním čtvrtletí roku 2017 za cenu 173 USD.

Akcie Allerganu dále drží například Seth Klarman a jeho Baupost Group, Blue Ridge Capital či Harry Burn a jeho Sound Shore Fund (viz. % podíl na viditelné části portfolia jednotlivých fondů v tabulce).

Allergan v portfoliích jiných value investorů

Své nákupy za 4Q však zatím zveřejnil jen Weitz Value Fund a ClearBridge Value Trust. Uvidíme, jestli v průběhu posledního čtvrtletí přikoupily i jiné fondy.

Pro českého investora může být zajímavé, že akcie Allerganu vlastní (tedy alespoň vlastnil v polovině minulého roku) ve svém portfoliu Top Stocks fondu i jeden z nejznámějších českých investorů Ján Hájek. Nepatří sice do tábora value portfolio manažerů (preferuje růstovou investiční strategii), avšak v rámci české kotliny patří k nejlepším portfolio manažerům se specializací na farmaceutický sektor. Jakmile se akcie tradičně růstové společnosti začnou objevovat nejen v portfoliích růstových investorů, ale i value investorů, tak bychom měli zbystřit a na akcii se detailněji podívat, zda nepředstavuje zajímavou investiční příležitost.

A co insideři?

Když se podíváme na statistiky nákupů a prodejů ze strany zaměstnanců společnosti, managementu a významných vlastníků, kteří by teoreticky měli mít o firmě více informací než externí investor, tak zjistíme, že v uplynulých 12 měsících bylo 36 nákupů a 37 prodejů. Tedy čísla veskrze neutrální. Drobným pozitivem je, že několik zaměstnanců nakupovalo akcie v průběhu prosince.

Závěrem

Akcie společnosti Allergan upoutaly mou pozornost. Upřímně řečeno si ale nejsem jistý, zda budu schopný pochopit důvody, proč výše uvedení value investoři vlastní a přikupují akcie této farmaceutické společnosti. Pokud důvody nepochopím a nebudu schopný firmu konzervativně ocenit, potom se jí raději obloukem vyhnu! Podobný postup doporučuji i čtenářům. Nakupovat čistě na základě nákupu jiného investora se může šeredně vymstít. Pokud netušíme, proč jsme akcii koupili a proč ji držíme v portfoliu, tak ani nebudeme vědět, kdy ji máme prodat. Avšak v dnešní době, kdy je o atraktivní investiční příležitosti čím dál větší nouze, stojí Allergan minimálně za pokus.


Tip:

  • Seznam vybraných value investorů a strukturu jejich portfolia naleznete v rubrice Value investoři – Seznam value investorů.
  • Odkazy na stránky monitorující portfolia jiných investorů a stránky monitorující obchody insiderů naleznete v rubrice Odkazy.