Dvě generace value investorů aneb jak se změnil investiční přístup otce a syna?

Bill Miller se nesmazatelně zapsal do historie value investování, když v letech 1991-2005 dokázal jako portfolio manažer fondu Legg Mason Capital Management Value Trust překonat každý rok akciový index S&P 500. Tato patnáctiletá souvislá řada nadprůměrné výkonnosti dosud nebyla překonána. Miller byl společně se svým synem v uplynulých dnech hostem pořadu Wealthtrack. Moderátorka s nimi rozebírala poměrně unikátní situaci, kdy otěže investování začíná v některých fondech postupně přebírat Miller mladší. Jak se liší investiční styl otce a syna? Odpověď naleznete ve videu níže.

Kromě porovnání odlišností v rámci svých investičních stylů se oba Millerové v rozhovoru povzbudivě vyjádřili o akciích ruské banky Sberbank (UK:SBER), kterou drží v řadě svých portfolií. Největšími pozicemi v Miller Income Fund (LMCLX, aktuální portfolio ZDE) jsou akcie kapitálově náročných firem. Fond drží značnou část akciové složky portfolia v akciích private equity společností jako Apollo Global Management (APO), The Carlyle Group (CG) či Blackstone (BX). Miller mladší přiznává, že u výše uvedených akcií je velmi těžké odhadnout jejich budoucí zisky, protože netušíme, jaké společnosti budou v následujících čtvrtletích zrovna držet ve svém portfoliu. To Wall Street nemá ráda, a proto se firmy obchodují levně. Firmy přitom vyplácí vysoké dividendy. Další společností v portfoliu je například provozovatel zábavních parků Cedar Fair (FUN). V neposlední řadě uvádí akcie rodinné firmy Guard/Graphics (QUAD), která patří k největším tiskárnám v USA. Dividendový výnos společnosti převyšuje 10 %. Firma se v současnosti potýká s nejistotou vyvolanou vyšetřováním úřadů ohledně příliš vysoké konsolidace v odvětví.

Miller mladší dále varuje, že high yield dluhopisy jsou v současnosti příliš drahé. Diverzifikované portfolio high yield dluhopisů proto není pro investory aktuálně příliš dobrou volbou. V rozhovoru dále hovoří o investicích do cenných papírů společnosti Avon Products (AVP) či CenturyLink (CTL). Na závěr uvádí jako jednu investici do každého portfolia společnost Apollo Global Management (APO), především díky současnému podhodnocení akcie. Jeho otec potom věří společnosti ADT Inc (ADT).