Divergence akcií v USA a ve světě, rostoucí prodeje insiderů, ubírání plynu ze strany centrálních bank

K nejzajímavějším událostem posledních dní patří bezpochyby zvyšující se počet různých divergencí na finančních trzích. Jednou z nich je i pokračující růst amerických akcií a pokles akcií ve zbytku světa. Na následujících řádcích se proto zaměříme na současný stav, divergence v rámci amerických akcií a hlavní motory růstu, které táhnou indexy největší ekonomiky světa na nová maxima. V neposlední řadě se podíváme na rostoucí objemy prodejů ze strany insiderů a pozvolna se snižující nákupy centrálních bankéřů.

Americké akcie na nových maximech, zbytek světa klesá

Při pohledu na nejdůležitější světové akciové regiony jsou americké akciové indexy posledním mohykánem, který se stále drží v kladných číslech. Všechny ostatní regiony od počátku letošního roku ztrácejí, přičemž největších propady zaznamenávají akcie v rozvíjejících se zemích.

Vykonnost akciovych indexu 1H 2018

Akciové trhy mimo USA jsou na relativní bázi nejvíce přeprodané od finanční krize.

Preprodanost trhu mimo USA

Detailní pohled na americké akcie nicméně odhalí, že růst z uplynulých měsíců stojí na poměrně vratkých nohách. Indexy sice útočí na nová historická maxima, avšak tento růst je tažený několika málo akciemi. V rámci zdravého býčího trhu doprovází indexy na nová maxima i většina akcií, z nichž je index složen. Pohled na data z NYSE, AMEX a NASDAQ však odhalí, že tentokrát tomu tak není. Pouhých 33,4 % všech akcií (2 492) roste, 59,5 % klesá (4 436). Ukazatel nových maxim/minim hovoří o poměru 39,2% vs. 60,8 %. Akciové indexy tudíž doprovází na nová maxima jen 196 akcií, 304 akcií naopak propadlo na nová minima. Rozporuplný je i pohled na procentuální množství akcií, které se nachází pod 200 denním klouzavým průměrem (50,1 % (3 735) pod průměrem, 49,9 % (3 713) nad průměrem).

Jaké akcie táhnou S&P 500 na nová maxima?

Při detailním zkoumání hlavních motorů růstu amerického indexu S&P 500 zjistíme, že jedním z hlavních zdrojů jsou akcie FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix a Google). Pokud bychom v srpnu vyloučili FAANG z indexu S&P 500, potom by jeho výkonnost klesla z 3 % na 1,8 %.

Akcie FAANG byly dle Bank of America také hlavní příčinou, proč pouhých 13 % tzv. „blended“ fondů v USA (investují do růstových i value akcií) překonalo v srpnu srovnávací benchmarky. Jedná se o nejhorší výsledek od roku 2009. Fondy ve svých portfoliích výrazně podvážily akcie FAANG, především pak akcie společnosti Apple (AAPL). Růstové fondy na tom nicméně nebyly o moc lépe. Pouhých 16 % z nich překonalo Russell 1000 Growth index.

FAANG akcie a vynos SP500 do 082018

Rekordní zpětné odkupy akcií doprovází prodeje insiderů

Banka Goldman Sachs nedávno odhadla, že se výše zpětných odkupů bude v případě amerických společností v roce 2018 pohybovat na úrovni kolem 1 bilionu USD.

Odhadovane zpetne odkupy akcii v USA v roce 2018

Rozumný management firmy by měl zpětné odkupy akcií provádět pouze v situaci, kdy považuje akcie své společnosti za podhodnocené. V opačném případě škodí stávajícím akcionářům a vyvstává otázka, zda nejsou zpětné odkupy motivovány bonusy vedení, které jsou mnohdy z části navázány na výkonnost akcií. Pokud management (insideři) považují akcie svých firem za podhodnocené, potom by se dalo očekávat, že je sami budou nakupovat. Opak je však pravdou. Podle statistik společnosti TrimTabs prodali insideři více než 10 miliard akcií vlastních firem. To jsou největší prodeje v letošním roce a téměř historický rekord. Vypovídací hodnota prodejů ze strany insiderů sice není tak velká, jako když akcie nakupují (především díky různým motivům prodejů), ale i přesto mají data jistou informační hodnotu.

Prodeje insideru v USA 092018

Centrální banky pozvolna ubírají plyn

Od roku 2009 jsme byli svědky bezprecedentních zásahů centrálních bank do finančního systému. Bankéři srazili úrokové sazby na nulu a za stovky miliard dolarů nakupovali státní dluhopisy, korporátní dluhopisy a dokonce i akcie. Nyní se zdá, že pomalu začínají ubírat plyn. Uvidíme, jaký dopad bude mít stahování likvidity na vysoké ceny většiny tříd aktiv ve světě.

Rust aktiv centralnich bank YoY 092018

Nakupy centralnich bank odhad na 4Q2018