Disney – obnovte kouzlo firmy

Společnost Disney (DIS) se v uplynulých dnech pustila do boje s aktivistickým fondem Trian Partners, který nakoupil 9,4 milionu akcií v celkové hodnotě přes 900 miliónů dolarů a požaduje místo v představenstvu, které mu mimo jiné zajistí přístup k interním informacím o společnosti.

Nelzon Peltz, americký miliardář a zakladatel fondu, zkritizoval Disney za 71 mld. akvizici společnosti Fox a za nedávný pokles hodnoty firmy. Dále poukázal na špatný management a neúspěšný pokus o náhradu ředitele Boba Igera, který se před několika týdny vrátil zpět do čela mediálního konglomerátu. Peltz zveřejnil 36 stránkovou prezentaci, v níž vysvětlil důvody své investice.

Kompletní prezentaci naleznete ZDE.

Proč vstoupil Trian Partners do společnosti Disney?

Protože:

  • považuje Disney za jednu z nejlepších firem z oblasti zábavního průmyslu na světě. Firma má bezkonkurenční globální dosah, nenahraditelné značky v portfoliu, nenapodobitelné zábavní parky a může využít tuto unikátní kombinaci k monetizaci svého duševního vlastnictví.
  • se firma nachází v krizi a čelí mnohým výzvám.
  • si za mnohé současné potíže může společnost sama.
  • fond věří, že vzhledem k jeho zkušenostem může přispět k pozitivním změnám ve společnosti a ke zvýšení hodnoty pro akcionáře.

Detaily v prezentaci samotné.

Disney 1_2023

Rozhovor s Nelzonem Peltzem:

Upozornění: Autor článku vlastní ve svém osobním portfoliu akcie společnosti Disney.