Daňová reforma v USA: zklamání Raye Dalia a detailní rozbor J.P.Morgan

Daňová reforma ve Spojených státech podpoří americkou ekonomiku pouze krátkodobě a v omezené míře. V dlouhodobém horizontu nepřinese mnoho užitku, protože zásadně nepodpoří investice ani růst produktivity, prohlásil Ray Dalio, portfolio manažer největšího hedge fondu na světě (Bridgewater Associates). Stručné shrnutí hlavních myšlenek Raye Dalia je možné nalézt zde či zde.

Banka J.P Morgan Chase připravila pro své klienty hlubší rozbor daňové reformy a všech jejich pozitiv a negativ. Stručné shrnutí naleznete zde, kompletní analýzu potom zde.

Jamie Dimon (CEO banky J.P.Morgan Chase) se v souvislosti s dopadem daňové reformy na chování podniků v USA domnívá, že se díky ní zvýší množství fúzí či akvizic, zpětných odkupů akcií a výplat dividend. Část firem patrně zvýší mzdy. Více naleznete zde.


Kdo je Ray Dalio?

Ray Dalio je zakladatel a portfolio manažer největšího hedge fondu na světě Bridgewater Associates. Proslul jednak svou výjimečnou výkonností, ale především pak svým konceptem tzv. „All weather portfolia“ (tedy portfolia do každého počasí), které by mělo zajistit investorům solidní výsledky v jakémkoliv ekonomickém prostředí (podrobný popis naleznete zde). V neposlední řadě upoutal pozornost světa financí svými ekonomickými principy, které ve zjednodušené podobě shrnul ve videu a detailněji pak v dokumentu na stránkách http://www.economicprinciples.org/. Při správě portfolia preferuje Dalio kombinaci diskrečních rozhodnutí portfolio manažera s algoritmizovanými rozhodnutími počítačů. Dalio je autorem knihy Principles: Life and Work.

Tip: Seznam významných value investorů a odkazů na jejich portfolia naleznete v rubrice Seznam value investorů. Seznam zajímavých value knih naleznete v sekci Knihy.