Čekání na poslední tanec – Rizika alokace aktiv v poslední fázi spekulativní bubliny

Jeremy Grantham, zakladatel investiční společnosti GMO, value investor a vášnivý student spekulativních bublin, publikoval v průběhu včerejšího dne velmi zajímavý dokument s názvem „Waiting for the Last Dance – The Hazards of Asset Allocation in a Late-stage Major Bubble (ke stažení ZDE)“, v němž varuje před současnou epickou spekulativní bublinou na finančních trzích v USA.

V dokumentu píše (volný překlad):

Dlouhý, velmi dlouhý bull market, který trvá od roku 2009, konečně dospěl do plnohodnotné spekulativní bubliny epických rozměrů. Tato událost, která je doprovázena extrémně vysokými valuacemi, prudkým růstem cen, zběsilými emisemi a hysterickým spekulativním chováním investorů, se zapíše do dějin jako jedna z největších spekulativních bublin finanční historie, společně se South Sea bublinou a bublinami v letech 1929 a 2000.

V těchto velkých spekulativních bublinách jsou vydělány a ztraceny obrovské sumy peněz – a zároveň je v nich skutečně prověřena odvaha investorů. Příprava portfolia na splasknutí velké spekulativní bubliny je však tou nejobtížnější částí.

I tato bublina však dříve či později splaskne, a to bez ohledu na to, jak moc ji FED podporuje. Důsledky pro ekonomiku a portfolia investorů budou velmi negativní. Pro většinu dnešních investorů to může být nejvýznamnější událost jejich investičního života. Z intelektuálního hlediska je nicméně současná spekulativní bublina velmi vzrušující a zároveň děsivá.  

Grantham se v dokumentu dále podělí o své více než 50 leté investiční zkušenosti – zmíní několik spekulativních bublin, které zažil, uvede několik současných extrémů na finančních trzích či krátce rozebere chování FEDu. Dále poskytne odhad, kdy může současná spekulativní bublina splasknout. V neposlední řadě také doporučí, co dělat (1) vyhnout se US růstovým akciím, 2) zaměřit se na value akcie na rozvíjejících se trzích).

A jaké 7leté reálné výnosy vybraných tříd aktiv GMO odhadovala k listopadu 2020?

7lety odhad realne vykonnosti aktiv 11_2020