Bill Miller o svých životních investicích do Amazonu a bitcoinu

Bill Miller, zakladatel investiční společnosti Miller Value Partners, má za sebou pozoruhodnou kariéru. Přibližně před 40 lety nastoupil (tento bývalý student filosofie a vojenský zpravodaj) jako portfolio manažer do společnosti Legg Mason, kde začal spravovat Legg Mason Value Trust. V následujících 15 letech s tímto fondem překonal rok co rok americký akciový index S&P 500, čímž se nesmazatelně zapsal do historie Wall Street. Potom však přišel pád. Millerova kontrariánská sázka na bankovní sektor v letech 2008-2009 byla katastrofou. Mnozí se domnívali, že kariéra bývalé investiční hvězdy nadobro skončila.

Po několika letech je však Miller opět na výsluní. Jeho fond Miller Opportunity Trust (ticker: LMNOX, portfolio ZDE, nejnovější čtvrtletní komentář naleznete ZDE) byl na konci března mezi top 1 % nejúspěšnějších fondů v žebříčku Morningstar v kategorii Mid-Cap Blend. Miller sám sebe řadí do tábora value investorů. Jeho dvě nejúspěšnější investice v životě tomu však rozhodně neodpovídají a mnohé patrně překvapí. Miller poskytl před několika dny rozhovor časopisu Barron´s, v němž hovořil:

  • O své vysoké sázce na akcie společnosti Amazon (AMZN) v době finanční krize. V roce 2020 tvořily akcie Amazonu cca 83 % jeho osobního portfolia. Miller byl tou dobou patrně druhým největším individuálním vlastníkem akcií firmy po Jeffu Bezosovi.
  • O své sázce na bitcoin, která má nyní ještě větší hodnotu než akcie Amazonu.
  • O současném investičním prostředí a největších rizicích.
  • O podhodnocených akciích General Motors (GM).

Kompletní rozhovor naleznete ZDE.

Cena akcie Amazon 4_2021