Bear market čínských akcií, snížení ratingu Itálie, seznam 33 firem s vysokými a stabilními maržemi

V dnešním příspěvku do rubriky „Graf týdne“ se podíváme na propad čínských akcií, vysoké zadlužení Číny, vysoké dluhy Itálie, snížení úvěrového ratingu jihoevropské země, na rostoucí oblibu hotovosti, zhoršující se situaci v automobilovém průmyslu a v neposlední řadě na 33 společností z indexu Russell 1000, které mají vysoké a stabilní ziskové marže.

Čínské akcie v bear marketu

Čínské akcie se od počátku letošního roku nachází pod prodejním tlakem. Cena ETF Xtrackers Harvest CSI 300 China A (ASHR), který kopíruje vývoj čínského akciového indexu CSI 300, propadla již o 26,3 %. Čínské akcie tak v letošním roce vstoupily do bear marketu (Milníkem oddělujícím korekci od bear marketu je 20 % pokles ceny). Přibližně 65 % akcií se nachází na 52-týdenním minimu, což je nejvyšší hodnota od roku 2008.

Číňané se v uplynulých několika letech potýkají hned s několika problémy:

  • spekulativní bublina na trhu nemovitostí
  • vysoké dluhy
  • strukturální změny v ekonomice
  • zpomalující tempo růstu HDP
  • obchodní válka se Spojenými státy

Obzvláště znepokojivé jsou pro zahraniční investory statistiky o zadlužení. Čísla o celkové velikosti dluhu k HDP můžeme v Číně jen odhadovat. Spolehlivost tamních údajů není příliš vysoká. Institute of International Finance odhaduje, že se celkové zadlužení pohybuje na úrovni kolem 300 % HDP. Ratingová agentura S&P Global Ratings navíc v uplynulých dnech varovala, že čínské lokální úřady patrně nashromáždily podrozvahové dluhy ve výši dalších 5,8 biliónů dolarů. A to v době, kdy se celkový objem nesplácených dluhopisů šplhá na několikaletá maxima.

CSI 300

Cina 52 tydenni minima

Cina dluh k HDP

Nesplacene dluhopisy v Cine

Obliba hotovosti v USA roste

Růst úrokových sazeb v USA způsobil, že se výnosy hotovosti odrazily ode dna, což po dlouhé době přilákalo opět pozornost některých investorů. Alokace privátních klientů Bank of America do T-billů (ekvivalent hotovosti) vzrostla na nejvyšší úroveň od roku 2008.

Obliba hotovosti v USA roste

Zhoršující se situace v automobilovém průmyslu

Poslední statistiky z automobilového průmyslu odhalily první mráčky na dosud jasné obloze, z nichž může v budoucnu zapršet. Meziroční pokles prodejů automobilů zaznamenala totiž nejen Čína, ale již i Evropa.

Prodeje automobilu v Cine
Prodeje automobilu v Cine

Prodeje automobilu v Evrope

Moody´s snížila rating Itálie

Ratingová agentura Moody´s snížila v průběhu týdne úvěrové hodnocení Itálie o jeden stupeň z Baa2 na Baa3, což je pouhý jeden stupeň nad úrovní spekulativního pásma. Příčinou je zhoršující se fiskální situace země, vyšší rozpočtové deficity, slabší očekávané tempo růstu ekonomiky a odkládání důležitých reforem.

Dluh k HDP země se pohybuje na úrovni 133,4 %, což je po Řecku nejvyšší hodnota v EU. Itálie v současnosti bojuje nejen s vysokými dluhy a slabým růstem ekonomiky, ale i s velkým objemem nesplácených úvěrů v bankovním sektoru. Na rozdíl od jiných zemí s vysokým zadlužením však nemá jihoevropský stát svou vlastní měnu a monetární politiku, což výrazně zvyšuje riziko do budoucna.

Dluhy zemi EU

33 společností s vysokými a stabilními maržemi

Banka Goldman Sachs před několika dny varovala, že ziskové marže amerických firem se v následujících čtvrtletích mohou dostat pod tlak. Banka se domnívá, že pozitivní efekt daňové reformy v USA vyprchá v následujících dvou čtvrtletích a většina firem bude čelit tlaku na pokles ziskových marží, obzvláště s ohledem na obchodní války. Jen velmi málo společností bude schopno si své marže udržet či dokonce zvýšit. Několik potenciálních kandidátů uvedla banka v seznamu níže.

Firmy se stabilni vysokou ziskovou marzi z Russell 1000