Akcie z indexu S&P 500 s největšími poklesy a zisky – uplynulý týden a od počátku roku

Americké akcie se v průběhu minulého týdne vrátily do bear marketu (pokles od vrcholu o dvacet a více procent) a připojily se tak k ostatním globálním akciovým indexům. Výprodeje akcelerovaly po prohlášení jestřábího FEDu, který zvýšil úrokové sazby o 0,75 % a se zvyšováním hodlá pokračovat i v následujících měsících. Které akcie z indexu S&P 500 v průběhu uplynulého týdne nejvíce poklesly? Kterým se naopak dařilo? A jak vypadá situace od počátku roku?

Největší propady zaznamenaly v uplynulém týdnu akcie společností z ropného sektoru, když americká ropa WTI propadla o 6,7 %. Příčinou poklesu jsou přirozeně obavy investorů z dalšího zvyšování úrokových sazeb ve světě, což by mohlo poslat globální ekonomiku do recese a následně vést k poklesu poptávky po ropě. Dále klesaly akcie společností, které jsou spojené s cestovním ruchem (kasina, hotely, online cestovní agentury, provozovatelé výletních lodí, aerolinky). Výprodeje se nevyhnuly ani americkým automobilkám, když Ford (F) zaskočil investory svými čtvrtletními hospodářskými výsledky.

Nejvetsi poklesy 1W akcie z SP500 9_2022

Na opačném konci stáli výrobci potravin a poněkud překvapivě i některé stavební společnosti zabývající se výstavbou rodinných domů.

Nejvetsi zisky 1W akcie z SP500 9_2022

Od počátku roku si vede špatně řada technologických společností. Akcie mnohých propadly o více než 50 %. Slavit mohou naopak akcionáři v energetickém či zbrojním sektoru. V relativním srovnání se daří i mnohým výrobcům potravin či farmaceutickým společnostem.

Nejvetsi poklesy YTD akcie z SP500 9_2022
Nejvetsi zisky YTD akcie z SP500 9_2022

Kompletní data o společnostech z indexu S&P 500 naleznete ZDE: