Akcie Meta – pohled několika portfolio manažerů a jednoho profesora

Akcie společnosti Meta Platforms (dříve Facebook) patří k nejkontroverznějším large-cap titulům několika uplynulých let. Milovaná i nenáviděná sociální síť vstoupila na burzu v květnu roku 2012 za cenu 38 USD. Na své maximum na úrovni 382,18 USD se akcie vyšplhaly v roce 2021. Následoval obrat o 180 stupňů a propad o 70,8 % na současných 111,4 USD.

Trzni cena akcii Meta Platforms 28_11_2022

Jednou z hlavních příčin byla „all in“ sázka zakladatele společnosti Marka Zuckerberga na metaverse, do něhož hodlá v následujících několika letech investovat desítky miliard dolarů. Dále pak zpřísněná politika ochrany soukromí uživatelů operačního systému iOS od Applu, která omezila schopnost inzerentů sledovat činnost uživatelů na internetu. V neposlední řadě tlačí cenu akcií níže i obavy z recese, která by mohla mít negativní dopad na výdaje firem na reklamu.

Akcie nejpoužívanější sociální sítě světa se v současnosti obchodují za poměrně nízké valuace (P/E = 10,6, Forward P/E = 13,7, P/S = 2,6, P/B = 2,4). Firma nadále generuje solidní FCF (FCF = 19,75 mld. USD při tržní kapitalizaci 295,4 mld. USD) a dosahuje vysokou rentabilitu vlastního jmění (ROE = 22,4 %) a aktiv (ROA = 12,75 %). Není proto překvapením, že mnohým investorům připadá akcie jako zajímavá investiční příležitost. Na konci třetího čtvrtletí se nacházela v portfoliích řady významných US investorů (viz níže, kompletní vlastnickou strukturu společnosti naleznete ZDE) a nadále patří mezi nejpopulárnější akcie hedge fondů (viz ZDE). Některé fondy přikupovaly (ZDE), jiné své pozice redukovaly (ZDE).

Meta Platforms v portfoliich fondu 11_2022
Pozn. Viditelná část portfolia představuje pouze americké akcie či ADR, které musí fond reportovat v rámci své regulatorní povinnosti ve formuláři 13-F. Výsledná váha v portoliu fondu proto může být zkreslená, obzvláště investuje-li fond i do akcií mimo USA, má portfolio složené z více tříd aktiv nebo v rámci své strategie zároveň shortuje akcie.

O tom, zda jsou akcie Meta Platforms podhodnocené či stále nadhodnocené si musí rozhodnout každý investor sám. Níže se nicméně můžete seznámit s názory několika vybraných portfolio manažerů, kteří mají akcie Meta Platforms nakoupené ve svých fondech.

Vybraní portfolio manažeři o Meta Platforms:

  • Rowan Street Capital (ZDE)
  • Bireme Capital (ZDE)
  • Giverny Capital (ZDE)
  • Wedgewood Partners (ZDE)
  • Weitz Partners III Opportunity Fund (ZDE) + koutek analytika (ZDE)

V neposlední řadě se akciím společnosti věnoval ve třech videích i Aswath Damodaran, profesor financí na Stern School of Business na New York University. Mimo jiné zveřejnil i svůj zjednodušený model pro ocenění společnosti, který si můžete upravit dle svých preferencí (naleznete jej ZDE).

Damodaran o Meta Platforms:

Upozornění: Mějte prosím na paměti, že je tento text velmi nevyvážený. Zcela zde chybí pohled investorů, kteří akcie prodávají či shortují.

Autor v době psaní tohoto článku nevlastní ve svém osobním portfoliu žádné akcie společnosti Meta Platforms (pouze v rámci indexových ETF) a ani v nejbližší době nezvažuje jejich nákup. Výše uvedený text by v žádném případě neměl být vnímán jako doporučení k nákupu či prodeji! Autor webu nepřebírá žádnou odpovědnost za škodu způsobenou použitím tohoto textu nebo informací v něm obsažených. Každý investor je povinen přijmout vlastní informované rozhodnutí o vhodnosti každé investice.