Akcie Berkshire Hathaway po čtvrtletních výsledcích posilují o více než 5 %

Společnost Berkshire Hathaway (BRKA, BRKB) zveřejnila v průběhu soboty své pravidelné čtvrtletní výsledky za třetí kvartál (kompletní 10-Q naleznete ZDE).  Tržby vzrostly o 6,6 %, zisky se více než zdvojnásobily. Ještě zajímavější jsou však poslední kroky Warrena Buffetta v oblasti investic či zpětného odkupu akcií. Akcie reagují na výsledky prudkým růstem o více než 5 %.

BRKB 05112018

Tržby i zisky míří vzhůru

Zisk společnosti Berkshire Hathaway vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně z 3,4 mld. USD na 6,9 mld. USD (analytici očekávali 6,11 mld.). Za lepšími výsledky stály všechny segmenty společnosti. Tržby se zvýšily o 6,6 % na 63,5 mld. USD.

  • Segment pojištění – růst tržeb o 8,1 % na 15,8 mld. USD, čistý zisk vzrostl na 441 mil. USD (minulý rok ztráta 1,4 mld. USD).
  • Železnice, utility a energie – růst tržeb o 11,1 % na 11,8 mld. USD, čistý zisk vzrostl meziročně o 24,6 % na 1,9 mld. USD.
  • Výroba, služby a retail – růst tržeb o 3,7 % na 33,3 mld. USD, čistý zisk vzrostl meziročně o 23,8 % na 2,1 mld. USD.
  • Finance a finanční produkty – růst tržeb o 13 % na 2,4 mld. USD, čistý zisk vzrostl meziročně o 22,2 % na 390 mil. USD.

K vyšším ziskům přispěla bezpochyby i Trumpova daňová reforma. Díky ní vykázala Berkshire meziroční pokles efektivní daňové sazby z 25,3 % na 19,2 %. Zisky jsou mnohem rozkolísanější než v minulosti. Příčinou je regulatorní úprava účetních standardů, která vyžaduje, aby firmy zahrnuly své nerealizované zisky/ztráty z investic do svého čistého zisku.

Buffettova společnost vlastní více než 90 firem z různých oblastí – např. pojišťovnictví, chemický průmysl, energetika, potraviny, průmysl, železnice, maloobchod a další.

Buffett čeká na svou velkou investiční příležitost

Objem hotovosti či jejich ekvivalentů sice v průběhu roku poklesl, avšak stále se pohybuje na úctyhodných 103,6 mld. USD, které má „věštec z Omahy“ připravené na investice. Poslední velkou akvizici uskutečnil v lednu roku 2016, kdy za 32,1 mld. USD nakoupil společnost Precision Castparts.

Účetní hodnota Berkshire Hathaway se ke konci čtvrtletí pohybovala na úrovni 152,47 USD na akcii. Float činil 118 mld..

BRKA hotovost vs investice

Buffett investoval a zároveň zpětně odkupoval akcie Berkshire Hathaway

Buffett v průběhu uplynulého čtvrtletí investoval 12,5 mld. USD, což je nejvíce za poslední čtyři roky. Ve velkém nakupoval akcie dosud neznámé finanční instituce. Spekuluje se o akciích Bank of America (BAC). Zároveň začal se zpětnými odkupy akcií Berkshire Hathaway, a to v objemu 928 miliónů USD. Jedná se o první zpětné odkupy od roku 2012. Svým krokem vyslal Buffett jasný signál akcionářům – akcie své firmy považuji za podhodnocené. Celkově však prozatím odkoupil jen cca 0,2 % akcií společnosti. Lze se tudíž domnívat, že podhodnocení patrně nebude zase až tak významné. Zpětné odkupy se na druhou stranu uskutečnily ještě před říjnovou akciovou korekcí. Je tudíž pravděpodobné, že se velikost zpětných odkupů v říjnu ještě zvýšila.