39 technologických akcií s EV/S větším než 20

V posledních několika týdnech se investoři setkávají čím dál častěji s názorem, že se americké akciové trhy nachází ve spekulativní bublině. Rozhodovat o bublině na úrovni celého trhu nemusí být vždy snadné. Obzvláště v době, kdy jsme svědky zcela bezprecedentního pokřivení finančních trhů ze strany centrálních bank. Na úrovni jednotlivých akcií však bývá situace často o poznání jednodušší.

Tzv. bottom-up přístup zvolili v uplynulých dnech i analytici banky Goldman Sachs. Zaměřili se na technologický sektor, v němž hledali akcie obchodující se za velmi vysoké valuace. Sestavili žebříček 39 akcií s ukazatelem Forward EV/S (Forward Enterprise Value to Sales) větším než 20. Tyto akcie považují za obzvláště rizikové. Jedná se o akcie, u nichž se řada investorů zaměřuje primárně na momentum a zcela ignoruje fundamenty.

Technologicke akcie s vysokymi valuacemi 1_2021

Medián ukazatele EV/S (Enterprise Value to Sales) za uplynulých 12 měsíců se v případě 39 výše uvedených akcií pohybuje na úrovni 54. Medián společností v indexu S&P 500 se přitom pohybuje na hodnotě 4. O moc lepší není situaci ani ve chvíli, kdy se zaměříme na Forward EV/S (Forward Enterprise Value to Sales), přičemž v případě tržeb použijeme v ukazateli odhadované tržby pro rok 2022. Medián 39 firem se v takovém případě pohybuje na úrovni 29 vs. 4 v případě S&P 500.

Vedoucí akciového oddělení banky David Kostin upozornil na historická data od roku 1985, která naznačují, že jakmile se akcie obchodují za takto vysoké násobky ukazatele EV/S, tak je v následujících 12 měsících většinou čekají záporné výnosy. Pokud tedy vlastníte ve svém portfoliu některou z výše uvedených akcií, potom patrně nezaškodí udělat revizi své analýzy a ujistit se, že stále platí.