100 ku 1 na akciových trzích

V roce 1972 napsal Thomas Phelps velmi zajímavou knihu o investování do akcií, která díky své nadčasovosti stojí za přečtení i po desítkách let od jejího prvního vydání. Kniha se jmenuje „100 to 1 in the Stock Market: A Distinguished Security Analyst Tells How to Make More of Your Investment Opportunities“ a zaměřuje se na budování bohatství prostřednictvím dlouhodobého buy & hold investování do akcií.

Phelpsův přístup se může zdát na první pohled relativně jednoduchý, rozhodně však není snadný. Doporučil investiční přístup spočívající ve vyhledání výjimečných společností (tzv. compounding machines), jejichž akcie následně investor drží deset a více let. Phelps v knize analyzoval business modely řady nejúspěšnějších firem jeho doby a příčiny jejich výjimečné ziskovosti. Svou pozornost zaměřil především na společnosti, jejichž akcie vzrostly v letech 1932 – 1971 100x a více (tzv. 100-baggers). Phelps identifikoval 4 základní příčiny tohoto dramatického růstu:

  • velké změny v rámci komoditní poptávky a nabídky, které vedly k prudkému růstu ceny vybrané komodity
  • vysoce zadlužené firmy, které těžily z expanze společnosti a rostoucí inflace
  • dlouhodobé reinvestování zisků firmy za nadprůměrnou rentabilitu kapitálu
  • zotavení se z extrémně nízkých cen, na které akcie poklesly díky tržní panice, makroekonomickým šokům či jiným specifickým problémům konkrétní firmy

Dále poukázal na výhody toho asymetrického přístupu a na jeho příznivý poměr výnos/riziko. Zdůraznil, že pokud bychom sestavili portfolio ze 100 akcií, přičemž 99 z nich by zkrachovalo a pouhá jedna akcie by byla oním výše uvedených 100-baggerem (akcie, jejíž cena vzroste 100x), tak by náš kapitál zůstal nedotčený. A to i přesto, že 99 % našeho portfolia zkrachovalo.  

Kompletní audiokniha je nyní dostupná na YouTube:

Thomas William Phelps (1902-1992) prožil ve světě investic více než 40 let. Působil zde jako investor, novinář, analytik či finanční poradce. Jeho investiční kariéra začala těsně před krachem v roce 1929 a skončila v sedmdesátých letech minulého století.