Vzděláváme se v oblasti finančních trhů a investování s předními americkými praktiky i akademiky

Vzdělávání je v případě value investorů nikdy nekončící celoživotní proces. Nejdříve se učíme jazyk podnikání (účetnictví), následně finanční a fundamentální analýzu, a potom se směle vrhneme na studium jednotlivých sektorů a konkrétních společností v různých regionech světa. Zapomenout přirozeně nelze ani na základní principy fungování finančních trhů či psychologie/behaviorálních financí. Stručně řečeno, každý z nás má neustále prostor pro zlepšení, a to bez ohledu na naše zkušenosti či praxi v oboru investic.

Užitečné informace lze v dnešním světě nalézt na různých místech. Vzdělání může poskytnout škola, semináře, kurzy či knihy. Rozvoj digitálních technologií nám nicméně otevřel ještě jedny dveře, a to v podobě video přednášek předních světových profesorů a value investorů z celého světa. To vše zcela zdarma.

Koho zvolit do role učitelů? Přirozeně nejlépe praktiky ala Warren Buffett, který se o své znalosti a zkušenosti velmi ochotně dělí s celým světem prostřednictvím svých dopisů akcionářům Berkshire Hathaway (ZDE) či valných hromad (záznamy od roku 1994 ZDE).

Pokud zaměříme svou pozornost spíše směrem k akademické půdě, potom se vybaví hned několik jmen. V první řadě Joel Greenblatt, zakladatel hedge fondu Gotham Funds a profesor na Columbia Business School, který je kombinací úspěšného praktika a zároveň i dobrého učitele. Druhou osobností je bezesporu Bruce Greenwald, profesor na Columbia Business School a poradce value investiční společnosti First Eagle Investment Management.

Čistě akademickými osobnostmi, které stojí za povšimnutí, potom jsou:

  • Aswath Damodaran, profesor na Stern School of Business v New Yorku a
  • Robert J. Shiller, profesor na Yale University.

Všichni výše uvedení jsou nejen autory celé řady zajímavých knih o investování, ale i vynikajícími učiteli. Posuďte sami a podívejte se na jejich přednášky a semináře z vysokých škol, které jsou volně k dispozici na YouTube.

Přednášky Joela Greenblatta naleznete ZDE.

Přednášky Bruce Greenwalda naleznete ZDE.

Přednášky Aswatha Damodarana naleznete ZDE.

Přednášky Roberta Shillera naleznete ZDE.