Patnáct nejčastějších chyb při analýze dat

Rozvoj informačních technologií měl v uplynulých letech významný vliv na řadu odvětví. Oblast ekonomie a finančních trhů nebyla výjimkou. Dostupnost dat exponenciálně vzrostla a počítače v kombinaci s internetem částečně snížily informační asymetrii mezi velkými institucionálními a individuálními investory. Data, která byla v minulosti dostupná jen velkým bankám a investičním společnostem, jsou dnes na internetu k dispozici široké veřejnosti.

Přehlcení daty

V dnešním světě tak již nemáme problém s nedostatkem dat, ale naopak s jejich přebytkem. Investoři jsou zahlceni makroekonomickými statistikami, hospodářskými výsledky, nejčerstvějšími zprávami z celého světa, real time daty z burzy, technickými a psychologickými indikátory a desítkami až stovkami dalších údajů, které se musí naučit efektivně filtrovat, zpracovávat a vybírat mezi nimi skutečně důležité informace, které jsou zásadní pro jejich rozhodování o investicích. Nestačí mít jen k datům přístup, ale musíme je umět správně třídit a interpretovat. To přináší řadu nových výzev a potenciálních problémů.

15 nejčastějších chyb při analýze dat

Server Visual Capitalist zveřejnil infografiku, v níž se věnuje 15 nejčastějším chybám při analýze dat. Podívejme se, jakých typických chyb se dopouštíme a zkusme se zamyslet, zda v rámci našeho investičního procesu některé z nich neděláme také.

Kompletní infografiku doplněnou o několik příkladů naleznete zde.  

15 chyb při analýze dat
Zdroj: http://www.visualcapitalist.com/here-are-15-common-data-fallacies-to-avoid/