Nejzajímavější grafy z čtvrtletních dopisů akcionářům za 4Q 2019

V průběhu uplynulého měsíce zveřejnila řada fondů své dopisy akcionářům či komentáře za 4Q 2019. Pojďme se společně podívat na několik zajímavých grafů, které bylo možné v dopisech objevit.

Rok 2019 se z hlediska výkonnosti akcií zapsal do historie jako jeden z nejlepších za řadu let. Při pohledu na výkonnost amerického akciového indexu S&P 500 zjistíme, že motorem růstu byl primárně technologický sektor, který byl zodpovědný za 1/3 výkonnosti celého indexu. Půjdeme-li ještě do většího detailu, zjistíme, že pouhé dvě společnosti (Apple a Microsoft) byly zodpovědné za 14,8 % výkonnosti S&P 500.

Apple a Microsoft byly zodpovedne za 15 procent vykonnosti SP500

S dalším zajímavým grafem přišli analytici z Boyar´s Intrinsic Value Research (resp. SG Cross Asset Research). Graf ukazuje, proč bylo pro aktivně řízené fondy v posledních letech tak obtížné překonat výkonnost amerického akciového indexu S&P 500. V posledních dvou letech bylo z akcií 16 000 veřejně obchodovaných společností schopno překonat index pouhých 20 % z nich. Před deseti lety to bylo přitom 70 %.

Procento akcii prekonavajicich v jednoletem a dvouletem obdobi SP500 historie

Value akciím, zde definovaným z akademického úhlu pohledu – tedy akcie s nízkými hodnotovými ukazateli (např. P/E, P/BV, P/CF, P/S, …), se v uplynulých letech nedaří. Ve fondu FPA Capital přirovnávají současnou situaci ke konci devadesátých let, tedy k období těsně přes splasknutím technologické spekulativní bubliny.

Value vs growth 2017 az 2019

Zároveň však připomínají, že období podprůměrných výsledků bývají často vystřídána nadprůměrnou výkonností.

Value vs growth 2000 az 200

V Heartland Advisors si zase všímají rekordního počtu společností v indexu Russell 2000 Growth, které nejsou schopné generovat zisk. Situace je podobná jako na vrcholu spekulativní bubliny na přelomu tisíciletí.

Dále poukazují na skutečnost, že výkonnost akciového indexu S&P 500 táhne vzhůru jen několik málo společností. Největší firmy v indexu mají čím dál větší váhu. Deset největších společností v indexu S&P 500 má v současnosti 3x vyšší tržní kapitalizaci než celý index Russell 2000.

Trzni kapitalizace 10 firem ze SP500 vs Russell 2000

V Crescat Capital zase varují před vysokými valuacemi amerických akcií.

SP 500 medianove EV to sales 2019
Procento sektoru v indexu SP500 s rekordnimi valuacemi

Dále jsou přesvědčeni, že jednou z příčin nízké inflace jsou levné komodity, které se nachází již několik let v bear marketu. Obávají se však, že v následujících 10 letech by se situace mohla změnit.

Komodity vs akcie valuace 2019

Vysoké valuace US akcií zaujaly i RGA Invetsment Advisors.

Valuace SP500 2019 CC

Martin Capital Management zase znervózňuje rostoucí zadlužení amerických korporací.

Dluh korporaci v USA k HDP 012020