Největší propady akcií od finanční krize. Řada akciových trhů se dostala do bear marketu.

Akciové trhy v posledních několika týdnech připomněly investorům, jak umí být volatilní. Mnozí při propadech indexů zavzpomínali na finanční krizi v letech 2008/2009, jiní se s výraznější volatilitou akcií setkali poprvé v životě. Obzvláště pak mladá generace mileniálů, která na pozice portfolio manažerů či traderů nastoupila po roce 2009. Posledních 11 let se totiž neslo ve znamení abnormálně nízké rozkolísanosti akcií. Nic však netrvá věčně.

Největší propady akcií od finanční krize

Akciové indexy zažily v průběhu pondělí největší jednodenní propad od finanční krize v letech 2008/2009. Příčinou jsou obavy investorů ze zhoršující se situace kolem koronaviru, který v průběhu víkendu paralyzoval sever Itálie. Dále pak neshody ropného kartelu OPEC s Ruskem, které vyústily v největší propad cen ropy od začátku devadesátých let minulého století. Jak reagovaly na koktejl nečekaných událostí akciové trhy?

Ruské akcie v průběhu jediného dne propadly o více než 20 % a rázem se ocitly v bear marketu. V závěsu byly akcie ze Saudské Arábie, které ztratily více než 17 % své tržní kapitalizace. Následovaly akcie z Kolumbie (-15,8 %) či Brazílie (-15,1 %). V Itálii, která je v souvislosti s rozšiřujícím se koronavirem v centru pozornosti, poklesly akciové trhy o 12,3 %. Nejmenší ztráty zaznamenaly akcie v Číně (-3,9 %), na Taiwanu (-4,2 %) a v Hongkongu (-4,35 %). Podobný obrázek nabízí i pohled na výkonnost od počátku roku.

Akciove indexy 1D 09032020
Akciove indexy YTD 09032020

Řada akciových trhů se dostala do bear marketu

Z tabulky níže je zřejmé, že desítky akciových trhů po celém světě se již nachází v bear marketu (Bear market, nebo-li medvědí trh, je definovaný jako pokles ceny o 20 % a více od svého vrcholu). Zbývající indexy sice dosud technickou hranici 20 % nepřekonaly, avšak velmi rychle se k ní přibližují.  

Akciove indexy v bear marketu 09032020