Nejpopulárnější akcie hedge fondů v 1Q/2021

Banka Goldman Sachs zveřejnila svůj pravidelný monitoring hedge fondů za uplynulý kvartál. Jaké byly nejpopulárnější akcie hedge fondů na konci prvního čtvrtletí? Seznam příliš nepřekvapí. Mezi top 10 pozicemi fondů nadále dominují technologické společnosti – Facebook (FB), Microsoft (MSFT), Amazon (AMZN), Alphabet (GOOGL), Alibaba Group (BABA) či Apple (AAPL).

Nejpopulárnější akcie hedge fondů v 1Q/2021

Z nejpopulárnějších 50 akcií mezi hedge fondy drželo nejvíce fondů akcie Facebook (164 fondů), Microsoft (149 fondů) a Amazon (153 fondů).

Z nejpopulárnějších 50 akcií mezi hedge fondy drží hedge fondy největší vlastnický podíl ve společnostech Talend (52 % podíl), Carvana (24 % podíl), PG&E Corporation (22 % podíl) a Expedia Group (22 % podíl).

A jaké firmy měly největší průměrnou váhu v portfoliích hedge fondů, když se objevily v jejich top 10 pozicích a zároveň v žebříčku 50 nejpopulárnějších akcií? Největší průměrnou váhu v portfoliích hedge fondů měla firma Carvana (11 % podíl), Caesars Entertainmnet (11 % podíl) a Liberty Broadband (10 % podíl).

Nejpopularnejsi akcie mezi hedge fondy 1Q2021

Akcie s největším nárůstem a poklesem popularity mezi hedge fondy

V uplynulém čtvrtletí zaznamenaly největší nárůst popularity mezi hedge fondy akcie společností ViacomCBS (VIAC), Baidu (BIDU) a Twitter (TWTR).

Největšího poklesu popularity se naopak dočkaly akcie Pinterest (PINS), Churchill Capital (CCIV) a Pershing Square Tontine Holdings (PSTH).

Akcie s největším nárůstem a poklesem popularity mezi hedge fondy 1Q2021

Za zmínku stojí i skutečnost, že banka Goldman Sachs představila v roce 2016 investiční produkt v podobě ETF (Goldman Sachs Hedge Industry VIP ETF, Ticker: GVIP), který kopíruje složení Goldman Sachs Hedge Fund VIP Indexu. Jak si fond vede od svého založení ve srovnání s akciovým indexem S&P 500?

SP500 vs GS Hedge Fund VIP ETF 5_2021

Nejpopulárnější short pozice hedge fondů v 1Q/2021

A u jakých akcií spekulovaly hedge fondy nejvíce na pokles ceny? Žebříčku jednoznačně vévodí Tesla (TSLA). S výrazným odstupem ji pak následuje Advanced Micro Devices (AMD) a Analog Devices (ADI). Na čtvrtém místě je populární Netflix (NFLX).

Nejpopularnejsi short pozice mezi hedge fondy 1Q2021