Na trhu převládá mentalita – nakup vysoko a prodej ještě výše

Steven Romick, portfolio manažer value fondu FPA Crescent Fund (portfolio ZDE), zveřejnil před několika dny svůj pravidelný roční dopis akcionářům (ZDE), který obsahuje opět řadu zajímavých grafů a úvah. Na některé z nich se na následujících řádcích společně podíváme.

Hlavní myšlenky:

  • Při poklesech akciových trhů v roce 2018 FPA Crescent zvýšil své pozice v rizikových aktivech o 10 %. Růstu akcií v roce 2019 naopak využil k redukci pozic o 9,2 %, kdy řadu akcií v portfoliu již nebylo možné za vysoké valuace nadále držet.
  • US akcie nadále překonávaly akcie mimo USA, díky čemuž jsou stále podstatně dražší. Přirozeně tedy fond navyšoval pozice v levnějších akciích mimo Spojené státy.
  • Akcie Glencore (UK:GLEN) byly v roce 2019 pod tlakem, Romick je však stále považuje za atraktivní.
  • Zatímco ostatní investoři propadají tzv. FOMO efektu (fear of missing out – neboli obavám, že propásnou příležitost), ve FPA Crescent jsou smíření se skutečností, že dosahování dlouhodobě nadprůměrných výsledků se neobejde bez období podprůměrné výkonnosti. Když se vše zdá být snadné, většinou není.
  • V současnosti mají velký problém nalézt investiční příležitosti s dostatečně atraktivním poměrem výnos/riziko. Nízké úrokové sazby a nedostatek investičních alternativ vedly k růstu cen všech rizikových aktiv po celém světě. Akciové trhy se obchodují vzhledem k ekonomice blízko rekordních úrovní.
Akcie k HDP 122019
  • Valuace US akcií jsou sice vysoké, avšak pokud výrazněji neoslabí ekonomický růst a úrokové sazby zůstanou nízké, potom může prostředí vysokých valuací pokračovat.  
Shiller PE 122019
  • Value akcie se relativně vůči růstovým akciím (měřeno ukazatelem P/E) obchodují nejlevněji za několik desetiletí. To však neznamená, že jsou value akcie levné. Jsou jen levnější ve srovnání s růstovými akciemi.
Value vs rustove akcie relativni srovnani PE 122019
Value vs rustove akcie srovnani PE 122019
  • Dluhopisy v investičním stupni mají dnes nejnižší výnosy a nejhorší kreditní kvalitu v historii. Objem emitovaných dluhopisů s BBB ratingem prudce vzrostl, stejně tak jejich procentuální váha vůči všem dluhopisům v investičním stupni.
BBB dluhopisy a jejich vaha v IG 122019
  • Trh spekulativních dluhopisů nenabízí dostatečně atraktivní investiční příležitosti vzhledem k riziku, které investoři podstupují.
Spekulativni dluhopisy stav na trhu 122019
Spekulativni dluhopisy stav na trhu 122019b
  • Pasivně řízené fondy investující do spekulativních dluhopisů vytváří dojem likvidity, i když investují do podkladových nástrojů, které likvidní nejsou.
  • FPA Crescent cituje v souvislosti se současnou makroekonomickou situací ekonoma Davida Rosenberga, který nedávno správně poznamenal: „V normálním cyklu je korelace mezi akciovými trhy a ekonomikou přibližně 60 %. Zbývajících 40 % je možné vysvětlit faktory jako valuace, sentiment, technika a momentum. Tento cyklus je však naprosto mimo všechna měřítka – protože pouze 7 % současného býčího trhu lze vysvětlit růstem ekonomiky. Fundamenty ale nakonec zvítězí, může to však trvat.“
  • Show může pokračovat tak dlouho, dokud státní loutkaři dovolí, nebo do doby, než odejde publikum. Globální monetární experiment si sice vybral na chvíli oddechový čas, ale již opět pokračuje. K tomu se navíc přidávají diskuze o expanzivnější fiskální politice. Předlužené státy, firmy i domácnosti se současnému prostředí nízkých sazeb přizpůsobily. Jakmile se však sazby zvýší, řada z nich se ocitne v potížích.
  • Dluh roste mnohem rychleji než ekonomika.
Rust dluhu a ekonomiky 122019
Zadluzeni US korporaci 122019
  • FPA Crescent se snaží vybalancovat ofenzivní a defenzivní přístup. Dlouhodobě tíhnou k ofenzivnímu přístupu, protože věří, že akciové trhy v čase rostou. A pokud jim trhy nenabídnou nic než citróny, potom se z nich snaží alespoň udělat limonádu. Avšak pokud je sucho (jako dnes), nelze udělat ani tu limonádu.
  • Z hlediska psychiky je z pohledu investora mnohem snazší investovat v době růstu, kdy zvyšující se ceny akcií potvrzují nákupní rozhodnutí investora. Ve FPA Crescent však preferují nervózní trhy, které si zahrávají s přesvědčením investorů, či dokonce trhy klesající. Dnes však na trzích převládá mentalita – nakup vysoko a prodej ještě výše.