Knihovna rozhovorů s legendárním value investorem Johnem Templetonem

Sir John Marks Templeton byl britský investor, bankéř, fond manažer a filantrop. V roce 1954 založil Templeton Growth Fund, jehož průměrný roční výnos se v průběhu následujících 38 let pohyboval na úctyhodných 15 % ročně. Byl jedním z prvních průkopníků investování na rozvíjejících se trzích. V roce 1999 jej časopis Money označil za nejlepšího stock pickera století.

Templeton byl studentem otce value investování Benjamina Grahama. I přes název svého fondu (Templetonův růstový fond) vyznával value investiční přístup, který se nicméně vyznačoval značnou flexibilitou. Templeton byl kontrarián. V roce 1939, ihned po začátku 2. světové války, si vypůjčil cca 10 000 USD a investoval je do všech akcií na New York Stock Exchange, jejichž cena se pohybovala pod 1 USD (104 akcií). I přesto, že řada z nich zkrachovala (cca 34), prodal na konci války zbývající akcie z portfolia za více než 40 000 USD.

Templeton vyhledával akcie společností, které byly ostatními přehlíženy. Preferoval firmy, které se obchodovaly za zlomek své hodnoty, které byly ziskové, měly vynikající dlouhodobý potenciál a zároveň byly ziskové. Akcie držel v průměru kolem 4 let. Odmítal technickou analýzu. Vždy naopak používal fundamentální analýzu.

Šestnáct investičních pravidel Johna Templetona naleznete ZDE.

Knihovnu rozhovorů s Johnem Templetonem naleznete ZDE.