Jak vybíral akcie muž, který zásadně ovlivnil investiční styl Warrena Buffetta?

Warrena Buffetta, nejúspěšnějšího investora naší doby, ovlivnili v jeho smýšlení o investicích především dva muži. Benjamin Graham, myšlenkový otec value investování, a Philip Fisher, autor tzv. „scuttlebutt“ investování. Oba muži jsou autory výjimečných knih (Graham – Security Analysis (kompletní audio verzi naleznete ZDE) a Intelligent Investor (kompletní audio verzi naleznete ZDE), Fisher – Common Stocks and Uncommon Profits (kompletní audio verzi naleznete ZDE)).

Od Grahama k Fisherovi

V začátcích investování měl na Buffetta největší vliv bezpochyby Benjamin Graham. Statisticky levné akcie, kterých tou dobou bylo na amerických burzách dostatek, tvořily základní stavební kámen Buffettova portfolia. S postupem času se však levné akcie začaly postupně vytrácet. Efektivita trhů se zvyšovala. Spolu s ní rostla i konkurence v oblasti value investování. Knihy Grahama začaly nabírat na popularitě a oslovovaly čím dál více profesionálních i individuálních investorů. Objem majetku Berkshire Hathaway (Buffettův investiční holding) prudce rostl. Rostoucí objem majetku (v kombinaci se snižujícím se množstvím investičních příležitostí, frustrací z firem průměrné až podprůměrné kvality, neustálými souboji s často mizerným managementem, a dalšími faktory) přiměl Buffetta k revizi jeho investičního přístupu.

Evoluce investicniho stylu Warrena Buffetta

Buffetta zaujaly myšlenky růstového investora Philipa Fishera, které představil v knize Common Stocks and Uncommon Profits. Věštec z Omahy následně zkombinoval jeho „scuttlebutt“ investování se základními value principy Grahama a zrodil se tak jeho současný unikátní investiční styl. K evoluci bezesporu přispěl nemalým dílem i jeho obchodní partner Charlie Munger, který přiměl Buffetta postupně opustit statisticky levné akcie a přejít k nákupům akcií kvalitních společností se silnou konkurenční výhodou.


„Máme dva způsoby jak kumulovat bohatství na akciových trzích. Prvním je časování trhu, tedy nakupování akcií, když jsou levné, a prodávání, když jsou drahé. Druhým je nalezení výjimečných firem a jejich držením.“

Phillip Fisher


V posledních desetiletích je zřejmé, že v Buffettově investičním stylu převážily myšlenky Philipa Fishera. Pojďme se tedy společně podívat, jak tento výjimečný muž investoval. Níže naleznete jeho investiční checklist.

15 otázek Philipa Fishera k identifikaci kvalitních růstových akcií pro dlouhodobé držení

  1. Má produkt nebo služba společnosti dostatečný tržní potenciál, který by zajistil v následujících několika letech výrazný růst tržeb? 
  2. Je management společnosti dostatečně odhodlaný pokračovat ve vývoji produktů či služeb, které v budoucnu zvýší celkové tržby, jakmile bude růstový potenciál stávajících úspěšných produktů vyčerpán? 
  3. Jak významný je výzkum a vývoj společnosti s ohledem na její velikost?
  4. Disponuje společnost vynikající nadprůměrnou prodejní sítí?
  5. Jsou ziskové marže firmy dostatečně vysoké?
  6. Jaké kroky společnost podniká ke zvýšení svých ziskových marží?
  7. Má firma vynikající pracovníky a vztahy se zaměstnanci?
  8. Je nastavená správná kultura managementu?
  9. Má firma dostatečné množství talentovaných manažerů?
  10. Jaká je ve společnosti kontrola nákladů a účetní kontrola?
  11. Jaká je pozice společnosti vůči konkurentům?
  12. Orientuje se firma na krátkodobou či dlouhodobou ziskovost?
  13. Bude v nejbližší budoucnosti potřeba financovat další růst firmy emisí nových akcií, které by mohly zcela vymazat pozitivní přínos růstu pro stávající akcionáře?
  14. Je management společnosti otevřený vůči investorům jak v příznivých tak v nepříznivých dobách?  
  15. Je management společnosti bez větších pochyb možné označit za čestný a poctivý?

„Pouhé čtení vytištěných finančních údajů o společnosti není nikdy dostatečné k ospravedlnění investice“

Phillip Fisher


Další detaily o unikátním investičním přístupu Philipa Fishera naleznete v jeho knihách:

  • Common Stocks and Uncommon Profits (odkaz na audioknihu výše)
  • Paths to Wealth through Common Stocks
  • Conservative Investors Sleep Well
  • Developing an Investment Philosophy

Velmi přehledný souhrn Fisherova investičního přístupu naleznete i ve vydařeném shrnutí Acumen: Power of Insights – Philip Fisher (ZDE), jehož autory je Siddharth Vora a Karan Fatnani. Autoři v dokumentu uvádějí i několik konkrétních příkladů z indického akciového trhu, o nichž se domnívají, že jsou v souladu s Fisherovým přístupem.

Preferujete-li výrazně zredukovanou a spíše zábavnější formu shrnutí hlavních myšlenek z několika výše uvedených knih, můžete vyzkoušet shrnutí knih od The Swedish Investor.

COMMON STOCKS AND UNCOMMON PROFITS SUMMARY (BY PHILIP FISHER)

CONSERVATIVE INVESTORS SLEEP WELL SUMMARY (BY PHILIP FISHER)

THE INTELLIGENT INVESTOR SUMMARY (BY BENJAMIN GRAHAM)

SECURITY ANALYSIS (BY BENJAMIN GRAHAM) | PART 1

SECURITY ANALYSIS | PART 2- FINANCIAL STATEMENTS (BY BENJAMIN GRAHAM)

SECURITY ANALYSIS | PART 3 – THE STOCK MARKET (BY BENJAMIN GRAHAM)

SECURITY ANALYSIS | PART 4 – BONDS & PREFERRED STOCKS (BY BEN GRAHAM)