Investice do iracionality

Dan Ariely je americký profesor psychologie a behaviorální ekonomie na Duke University v Severní Karolíně. Zabývá se především iracionálními rozhodnutími v ekonomice a v investování. Ariely je autorem několika bestsellerů jako Dollars and Sense, Predictably Irrational, The Upside of Irrationality nebo The Honest Truth about Dishonesty. Před několika lety založil hedge fond Irrational Capital, který investuje na základě toho, jak efektivní jsou společnosti jako zaměstnavatelé. Fond v poslední době svým přístupem zaujal i value aktivistu Jeffreyho Ubbena z ValueAct, který se rozhodl do fondu investovat.

Ariely a Van Adelsberg vytvořili v hedge fondu hodnotící systém, který měří zapojení zaměstnanců v pracovním procesu, hrdost na odvedenou práci a vnímání smyslu práce uvnitř korporace. Jejich model sestaví žebříček společností, na jehož základě fond následně investuje. Práce Arielyho naznačuje, že mezi pozitivní pracovní kulturou a výkonností firem existuje silná vazba.

V průběhu dnešního dne zveřejnil podcast Capital Allocators rozhovor s Danem Arielym, ve kterém hovoří mimo jiné i o svém přístupu.

Kompletní rozhovor naleznete ZDE.