Hledání příležitostí s nízkým rizikem a vysokým potenciálem výnosu, základní princip value investování

Mohnish Pabrai, americký value investor, jehož fondy i investiční přístup vychází z principů Warrena Buffetta, hovořil v hodinovém videu o své knize The Dhandho Investor: The Low-Risk Value Method to High Returns a základních principech value investování. Rozebral především význam prevence permanentní ztráty kapitálu a hledání asymetrických příležitostí s nízkým rizikem a vysokým potenciálem výnosu. Vybrané principy demonstroval na reálných příkladech z vlastního portfolia.

Hlavní myšlenky:

  • Jsem lepší investor, protože jsem podnikatel, a zároveň jsem lepší podnikatel, protože jsem investor. „ Warren Buffett
  • Řada portfolio manažerů má velký handicap, protože nikdy neřídili žádnou firmu.
  • Alokace kapitálu z pohledu podnikatele a investora by měla být velmi podobná.
  • Indická rodina Patelů, která se před několika desetiletími pustila v USA do podnikání v oblasti motelů, měla přirozenou averzi/odpor k riziku. Na začátku proto koupili malý motel, což jim poskytlo hned několik výhod. Mohli v části motelu bydlet, zároveň dokázali zaměstnat většinu rodiny, protože provozování motelu je činnost náročná na počet zaměstnanců, a na 70-80 % investice jim půjčila banka. Díky kombinaci výše uvedeného dokázali provozovat motel levněji než většina jejich konkurentů. Rychle se zorientovali v konkurenčním prostředí a vždy nabídli nižší cenu než jejich konkurence, která nízkým nákladům rodinného podniku nemohla konkurovat. Díky tomu měli větší návštěvnost, která jim vykompenzovala nižší ceny. Veškeré  výnosy z podnikání investovali do expanze. Dnes mají v USA více než 70 % tržní podíl v oblasti motelů.
  • Klíč k úspěchu Patelů nebylo zaměstnávání rodinných příslušníků, ale striktní kontrola nákladů, která byla pro ně (na rozdíl od jejich amerických konkurentů) velmi přirozená. Jakýkoliv vedoucí každého dalšího koupeného motelu prošel školením u zakládajících členů firmy a byla důsledně vyžadována kontrola nákladů.
  • V rámci value investování se snažíme nakoupit akcie levně a vydělat na návratu tržní ceny k jejich vnitřní hodnotě či nakoupit akcie vynikajících společností za rozumnou cenu a vydělávat na růstu jejich vnitřní hodnoty (a následně i tržní ceny).
  • Přístup: „Padne-li hlava, vyhraji, padne-li orel, neprohraji příliš mnoho.“, vystihuje skvěle value investování.  Je klíčem k úspěšnému investování. Důležité je minimalizovat riziko ztráty. Výnosy se již o sebe postarají.
  • Příkladem podobného přístupu ze světa podnikání je Richard Branson, který ve svém životě založil celou řadu firem, které neuspěly. Avšak jeho ztráty nebyly v případě bankrotů nijak velké. Výnosy z úspěšných společností byly naopak obrovské.
  • Pabrai investuje globálně a má tudíž obrovské množství investičních příležitostí. Proto může snadno odmítnout jakoukoliv investici, která se mu nabízí, pokud jí nerozumí či pokud má pochybnosti.
  • Člověk může dosáhnout vynikajících úspěchů v investování i v případě, kdy zná dobře pouze jedno či dvě odvětví. Většina úspěšných podnikatelů vybudovala značné bohatství s velmi omezeným spektrem schopností a v úzkém okruhu podnikání. Stejný přístup lze zvolit i v investování. Specializace má velké výhody.
  • Pabrai v minulosti investoval do akcií oceláren Ipsco, která držela 15 USD na akcii v hotovosti a zároveň měla nasmlouvané kontrakty na další 2 roky dopředu, které zajišťovaly zisky ve výši 15 USD ročně. Společnost neměla žádný dluh a její akcie se obchodovaly za cca 40 USD. Tržní cena tudíž byla nižší než hodnota hotovosti a očekávaného nasmlouvaného cash flow na další dva roky. Po dvou letech bychom prakticky získali podnik zdarma. Vzhledem k tomu, že výroba oceli je vysoce cyklické odvětví, však trh srazil cenu na zcela nesmyslné úrovně, protože se obával nejistého budoucího vývoje. Pro Pabraie to však představovalo situaci omezeného potenciálu ztráty a vysokého potenciálního výnosu. Aby byla cena ospravedlnitelná, tak by zisky musely jít po dvou letech do záporu. I potom však měla firma díky absenci dluhu velký manévrovací prostor, jak situaci řešit, což snižovalo riziko investice.
  • Na investování se dívá jako na podnikání. Hledá investice s nízkým rizikem a vysokým potenciálním výnosem.
  • Prodej je vždy mnohem obtížnější disciplína než nákup.
  • Je velmi jednoduché nakoupit akcii. Jakmile se však situace začne vyvíjet jinak, než jsme očekávali, tak začneme mít problémy s prodejem.
  • Před nákupem akcie je dobré sepsat si hlavní důvody, proč nakupujeme, a následně i cenu, při jaké budeme prodávat.
  • Příčiny, které v budoucnu způsobí růst ceny našich akcií, budou ve více než 50 % případů zcela jiné, než jaké jsme očekávali. Firmy jsou velmi komplikované entity, které podnikají v konkurenčním a nehostinném prostředí kapitalismu. Budoucí vývoj proto může být zcela odlišný od toho, co očekáváme.
  • Při investování nevyužívá finanční páku, neshortuje a nepoužívá finanční deriváty. To mu umožňuje lépe přestát obtížné okamžiky na trzích.
  • Pabrai by ve své knize opravil jednu chybu v podobě Kellyho rovnice, jejíž použití nepovažuje při investování do akcií za dobrou cestu. Dále by věnoval více času významu ochrany kapitálu proti ztrátám. Spousta investorů si plete pojmy riziko a nejistota. Měli bychom vyhledávat investice s nízkým rizikem a vysokou mírou nejistoty, která je spojena s budoucím vývojem (podobně jako Ipsco). Podobné situace jsou totiž většinou spojeny s potenciálně velmi vysokými výnosy, protože trhy nenávidí nejistotu, což se odráží i na ceně akcií.