50 nejztrátovějších akcií ze S&P 500 z 5.8.2024

Asijské akciové trhy zažívají v posledních dnech prudké výprodeje. Zejména japonské akcie, které navázaly na propady z konce minulého týdne a pokračovaly ve volném pádu. Index Nikkei 225 v pondělí ztratil neuvěřitelných 12,4 % (nejhorší denní pokles od Černého pondělí v roce 1987). Přidal se k němu i jihokorejská KOSPI, který propadl o 8,77 %. Výprodeje zasáhly všechny klíčové akciové trhy. V USA a Evropě nicméně nejsou tak dramatické. Indexy zde klesají o jednotky procent. Index volatility VIX v pondělí raketově vzrostl o 65,07 % na konečných 38,57 bodu. V průběhu dne se ovšem vyšplhal až k 65,73 bodům, což jsou extrémní hodnoty, které jsme naposledy viděli v době koronaviru.

O příčině, která spustila výprodeje, se spekuluje. Nejčastěji se uvádí obavy o zdraví americké ekonomiky (po pátečních horších datech z trhu práce a zhoršujících se makroekonomických ukazatelích).

K dalším „příběhům“ patří o víkendu zveřejněné informace o prodejích Warrena Buffetta, který kromě akcií banky Bank of America zredukoval o polovinu svou největší pozici v  Applu. Množství hotovosti Berkshire Hathaway se díky tomu vyšplhalo na úctyhodných 277 mld. USD, což si někteří vyložili tak, že Buffett časuje trhy (i přesto, že v minulosti nesčetněkrát upozorňoval, že trhy nikdy nečasuje).

V neposlední řadě se spekuluje o tom, že by příčinou mohlo být zvýšení úrokových sazeb v Japonsku, díky kterému se začaly uzavírat tzv. carry trades. V rámci nich si investoři vypůjčí peníze za nízký úrok v jenech a nakupují za ně rizikovější aktiva ve světě. Po zvýšení sazeb japonskou centrální bankou (a obavách z rychlého snižování sazeb v USA) se snížil úrokový diferenciál a díky tomu i atraktivita carry trades (investoři je začali ukončovat), což údajně mohlo přilít olej do ohně výprodejů.

Americké akciové indexy tak vstoupily do fáze korekce. Výrazněji klesl technologický index NASDAQ. Jaké akcie v průběhu pondělí v indexu S&P 500 padaly nejvíce? Padesát největších propadů naleznete v tabulce níže.

50 nejtratovejsich akcii ze SP500 dne 5_8_2024