Západ odpojí Rusko od SWIFTu … částečně

EU, UK, USA a Kanada hodlají odpojit vybrané ruské banky od systému SWIFT, který je klíčový komunikační sytém pro mezinárodní finanční transakce. Tento krok by měl zajistit, že vybrané ruské banky budou odpojeny od mezinárodního finančního systému, což výrazně zkomplikuje jejich globální působení. Po odpojení Ruska od SWIFTu v posledních dnech hlasitě volali lídři ukrajinské vlády i mnozí politici v členských zemích EU a USA.

Jako vždy se nicméně i nyní skrývá ďábel v detailu. V tomto případě v konkrétním seznamu ruských bank, které budou odpojeny. Ten rozhodne o efektivitě výše uvedeného kroku. Pozornost bude věnována primárně největším ruským bankám Sberbank, VTB a Gazprombank. Rozhodnutí o vyřazení pouze některých bank může totiž vést k přesunu kapitálu do těch, které nebudou sankcemi postiženy.   

Detaily naleznete na stránkách ZDE, ZDE a ZDE.

Sankce budou mít, dle bývalého místopředsedy ruské centrální banky Sergeye Aleksashenka, pravděpodobně hned v pondělí ráno velmi negativní dopad na hodnotu rublu a ovlivní významnou část ruské ekonomiky.

Dle jiného bývalého ruského bankéře, který si přál v rámci rozhovoru pro agenturu Reuters zůstat v anonymitě, by však dopad mohl být otupen, pokud by se seznam zaměřil pouze na banky, které již nyní podléhají sankcím, a pokud by se centrální bance poskytl dostatečný prostor pro přesun aktiv. Bude-li však na seznamu 30 největších ruských bank, pak mohou být dopady velmi závažné.

Další tvrdou plánovanou sankcí by mělo být omezení možnosti ruské centrální banky nakládat se svými rezervami (viz ZDE).

Pondělní obchodování na finančních trzích se tudíž opět ponese v duchu vysoké volatility.