Významné nákupy value investorů ve 3Q/2018 – chuť nakupovat vzrostla

V uplynulých dnech již většina value investorů zveřejnila své regulatorní formuláře 13F, v nichž jsou na konci každého čtvrtletí povinni uvádět strukturu svých portfolií. Můžeme tak opět prozkoumat jejich nejvýznamnější nákupy, které mohou posloužit jako případná inspirace při hledání investičních příležitostí.

Pestrá paleta společností

Ve třetím čtvrtletí se nákupní aktivita value investorů ve srovnání s předchozími šesti měsíci zvýšila. Portfolio manažeři navyšovali stávající pozice a vstupovali do pozic nových. V tabulce níže bylo téměř nemožné nalézt alespoň dva portfolio manažery, kteří by nakupovali/přikupovali v rámci svých 10 největších pozic v portfoliu stejnou akcii. Poměrně netradičně měl každý z nich své unikátní favority. Díky říjnové korekci se zároveň zvýšil počet akcií, jejichž cena se v současnosti obchoduje pod úrovní nejnižší ceny ze 3Q. Pokud tedy value investoři nakupovali v uplynulých 3 měsících končících zářím, potom je velmi pravděpodobné, že se současná cena nachází pod jejich průměrnou nákupní cenou (vyznačeno zeleně).

Nešťastné nákupy akcií PG&E

Poslední měsíce zároveň ukázaly, jak mohou nepředvídatelné události zasáhnout portfolia i těch nejlepších value investorů světa. Příkladem za všechny jsou akcie společnosti PG&E (PCG), která je významným dodavatelem plynu a elektřiny v Kalifornii. Společnost v posledních dnech oznámila regulátorům, že zaregistrovala problémy na některých svých zařízeních, a to těsně před vypuknutím největších požárů v historii Kalifornie. Hrozí, že bude firma nucena hradit vzniklé škody a bude čelit sérii soudních žalob. S ohledem na rozsah požárů tak významně vzrostla pravděpodobnost bankrotu společnosti. Ještě na začátku měsíce se cena akcií firmy pohybovala kolem 50 USD. Dnes uzavřela den na hodnotě 17,74 USD, což představuje pokles o více než 60 %.

Těsně před nešťastnou událostí nakupoval akcie Seth Klarman z Baupost Group, David Tepper z Appaloosa Management či Viking Global Investors. Své pozice navyšoval i Oaktree Capital Management.

Významné nákupy v rámci 10 největších pozic v portfoliu vybraných value investorů

Nejvyznamnejsi nakupy value investoru ve 3Q2018

Pozn. Tabulka výše odráží pouze viditelnou část portfolií investorů! Zahraniční akcie, short pozice či váha jiných tříd aktiv v portfoliu není viditelná. Celková procenta proto mohou být zavádějící!


Tip: