Value akciím se v recesích většinou dařilo

Value investiční společnost GMO publikovala před několika dny report „Value does just fine in recessions“, ve kterém zkoumala výkonnost value akcií v časech recese. Protože právě obavy investorů z blížící se recese v USA (a z poklesu firemních zisků) jsou jednou z hlavních příčin, proč investoři odmítají nakupovat statisticky levné akcie.

Mezi investory převládá obecný názor, že value akcie (či v tomto případě spíše statisticky levné akcie) jsou cykličtější, a tudíž i náchylnější vůči hospodářskému poklesu. Empirické důkazy nicméně (dle GMO) ukazují, že value akcie naopak v časech recese outperformují. Příčinou jsou nízká očekávání. Investoři totiž od value akcií nečekají žádné zázraky. Naopak růstové akcie v sobě obsahují často velmi optimistická očekávání růstu tržeb a zisků. Díky tomu se obchodují s prémií. Jakmile investory zklamou, tak ceny prudce klesají (viz graf níže).

V GMO jsou přesvědčeni, že v současnosti jsou velmi atraktivní především tzv. deep value akcie (statisticky nejlevnější akcie).

Jak se darilo svetovym value akciim v recesi
Jak se darilo US value akciim v recesi
Value pasti vs rustove pasti