Rubl i ruské ADR prudce klesají

Nejnovější sankce EU, USA, UK a dalších zemí, jejichž primárním cílem je odstřihnout Rusko od mezinárodních finančních trhů, se v pondělí odrazily na hodnotě rublu i ADR (American Depositary Receipt), které jsou obchodované na burzách v USA. Ruský akciový trh zůstal uzavřený, protože hrozil jeho totální kolaps. Ruská centrální banka nařídila profesionálním účastníkům akciového trhu, aby od pondělního rána pozastavili provádění všech příkazů zahraničních právnických a fyzických osob k prodeji ruských cenných papírů.

Nové sankce v podobě odříznutí vybraných ruských bank od systému SWIFT, který je klíčový komunikační systém pro mezinárodní finanční transakce, a zablokování devizových rezerv v USA způsobily pokles ruské měny vůči USD o více než 20 %.

RUBUSD 28_2_2022

Sankce vyvolaly obavy v řadě ruských občanů. Obyvatelé začínají v panice vybírat hotovost. Centrální banka dodává do systému obrovské množství likvidity. Objem devizových rezerv pro intervence je omezený. Západ zmrazil ruské rezervy denominované v USD, EUR a jiných měnách. K dispozici tak zůstávají již jen rezervy v čínských juanech a zlato. Rusko bude v nejbližší době čelit nárůstu inflace. Výrazně se zvýšila pravděpodobnost, že země nebude schopna splácet své dluhy.

Klíčovou otázkou pro Evropu zůstává, zda se Vladimír Putin rozhodne uzavřít energetické kohoutky a zastaví přívod plynu a ropy. To by přirozeně podpořilo inflační tlaky v regionu. V některých zemích by to však mělo i negativní vliv na tamní průmysl. Pravděpodobnost stagflace by se v takovém případě na starém kontinentu významně zvýšila.

Sankce se přirozeně odrazily i na cenách ruských akcií a ADR. ETF iShares MSCI Russia (Ticker: ERUS), který kopíruje vývoj cen ruských akcií zahrnutých v indexu MSCI Russia 25 / 50 Index propadl o více než 27 %.

ETF ERUS 28_2_2022
Ceny ruskych ADR 28_2_2022

V případě jednotlivých ADR, které se obchodují ve Spojených státech, zažila největší propad internetová společnost VK Company, jejíž služby v podobě emailu a sociálních sítí využívá více než 80 % uživatelů internetu v Rusku. Během jediného dne propadla cena o více než 70 %.

ADR VK 28_2_2022

Druhý největší propad postihl ADR největší ruské banky Sberbank (cca -70 %).

ADR Sberbank 28_2_2022

Sberbank trápí v současnosti i desítky tisíc občanů ČR, kteří si u banky uložili své peníze. Česká národní banka zahájila kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ. Vklady klientů bank jsou nicméně ze zákona pojištěny až do výše 100 000 EUR. Garanční systém finančního trhu by měl zahájit výplatu náhrad vkladů Sberbank CZ nejpozději 9. března (jste-li klientem banky, dozvíte se více informací na stránkách ČNB ZDE a ZDE).