O ropě, bitcoinu či o firmách, které nakupovat v době inflace

Value investiční společnost Horizon Kinetics zveřejnila svůj pravidelný čtvrtletní komentář, který je opět plný zajímavých témat. S ohledem na prudký propad akcií v prvních třech měsících roku se přirozeně věnují svému portfoliu – v jaké situaci se nacházelo před epidemií, v jaké situaci se nachází nyní. Dále rozebírají své nákupy v posledním čtvrtletí (Boeing, Charles River Laboratories či Intercontinental Exchange).

Detailněji se věnují firmám ze svého portfolia, jejichž hlavní podnikatelskou činností je získávání poplatků z pronájmu zlatých dolů či nalezišť ropy (např. Franco Nevada či TPL). Domnívají se, že nás v následujících letech čeká období vysoké inflace, čemuž přizpůsobili i své portfolio. Rozebírají, jakým druhům společností se v době rostoucích cen povede relativně dobře, a kterým se raději vyhýbají.

V neposlední řadě se věnují překvapivému tématu – nákupu bitcoinu. Vysvětlují, proč začali o zařazení kryptoměny do portfolia uvažovat, a jak se situace za posledních šest měsíců radikálně změnila. Nákup kryptoměn je v řadách value investorů raritou. Jednou z mála výjimek je Bill Miller z Miller Value Partners. Většina ostatních value investorů se kryptoměnám obloukem vyhýbá.  

Komentář Horizon Kinetics za 1Q/2020 naleznete ZDE.