Normalizované zisky uvidíme nejdříve za 2 roky

Leon Cooperman, value investor a zakladatel fondu Omega Advisors (nyní Omega Family Office), poskytl v průběhu včerejšího dne rozhovor televizní stanici CNBC. V rozhovoru se podělil s diváky o svůj pohled na současnou situaci.

Domnívá se, že dno již bylo na akciových trzích dosaženo, avšak příliš velký růstový potenciál akcií nevidí. Odhaduje, že zisky firem budou horší, než investoři očekávají. Firmy se budou potýkat se splácením dluhů, compliance náklady, řada společností vydá nové akcie, aby doplnily kapitál, zpětné odkupy akcií jsou dočasně u konce a patrně se dočkáme i poklesu ziskových marží.

Domnívá se, že rozumné P/E pro akciový index se pohybuje kolem 17. Normalizované zisky, které údajně uvidíme nejdříve za dva roky, se pohybují na úrovni 150 USD. Z toho vyplývá férová hodnota pro index na úrovni kolem 2 550 bodů (150*17 = 2 550). Aktuální hodnota S&P 500 je 2 833 bodů. Trhy jsou v současnosti před fundamenty. Cooperman neočekává, že bychom se v nejbližší době dočkali nových maxim.

Vysoké dluhy v USA budou zpomalovat růst ekonomiky, protože čím dál více peněz půjde na splácení úroků. Dlouhodobý reálný růst by neměl být větší 2 % (nominální 4 %). Koronavirus bude brzy za námi. Obnova však bude trvat dlouho. Cooperman se obává nízké absolutní výše výnosů. Investuje bez finanční páky, je velmi podvážený v dluhopisech, které vidí v současnosti jako instrumenty s minimálním výnosem a vysokým rizikem. Za své největší akciové pozice v portfoliu označil Google, Amazon, Trinity Industries, Microsoft, dále pak akcie ropného sektoru, což byla dosud údajně chyba, ale věří, že se situace otočí. Prodal akcie United Airlines. Aerolinky se budou potýkat se ztrátami a bude nějakou dobu trvat, než se z nejhoršího dostanou. Budou potřebovat státní podporu.