Je již příliš pozdě na investici do komodit/akcií komoditních firem?

Investiční společnost GMO publikovala před několika dny svůj pravidelný čtvrtletní komentář, jehož ústředním tématem jsou tentokrát komodity a akcie komoditních firem. Historicky poskytoval sektor komodit v inflačních obdobích vždy vynikající výnosy. Ani tentokrát tomu není jinak. Akcie komoditních firem patří k jedněm z nejvýnosnějších investic posledních dvou let.  

Řada investorů si nicméně po prudkém růstu klade otázku, zda tato investice ještě nabízí nějaký zajímavý výnosový potenciál, či zda svou příležitost již definitivně propásli. V GMO jsou přesvědčeni, že akcie komoditních společností stále stojí za úvahu.  

Domnívají se, že: „Ceny komodit prudce vzrostly a inflace dosáhla úrovní, které nebyly zaznamenány od počátku 80. let. Vzhledem k dlouhodobé dynamice nabídky/poptávky na komoditních trzích si v příštích letech možná budeme muset zvyknout na vysoké ceny. Akcie komoditních firem se obchodují s diskontem a nabízejí investorům šanci – těžit z vysokých cen komodit a chránit svá portfolia před inflací. I přesto, že jsou se sektorem komodit spojena vždy nějaká rizika, tak věříme, že budou investoři pravděpodobně odměněni přesvědčivým mixem diverzifikace, vysokých výnosů a ochrany proti inflaci.“

Čtvrtletní komentář GMO za 1Q/2022 naleznete ZDE.

Ceny komodit od roku 2000
poptavka po niklu a lithiu v roce 2030