Deset nejvýnosnějších a nejztrátovějších akcií současného bull marketu

Několikaletý růst akcií se před pár dny zapsal do statistik jako nejdelší býčí trh v historii Spojených států. Pojďme se společně podívat, kterým akciím se v rámci S&P 500 od 8. března roku 2009 dařilo nejvíce, a které byly naopak nejztrátovější.

Nejvýnosnější a nejztrátovější akcie současného bull marketu

Nejstrmější růst zažily akcie společnosti GGP inc. (dříve General Growth Properties, před několika dny sloučena s Brookfield Property Partners). Firma působila v oblasti nemovitostí. Zaměřovala se primárně na investice do obchodních center v USA. Od 8.3.2018 do 21.8.2018 posílila o 8 778 %. Druhé místo obsadily akcie zdravotnické firmy Abiomed (ABMD), které posílily o 7 196 %. Na třetím místě se umístily akcie společnosti Netflix (NFLX, +6 097 %).

Nejztrátovější pozicí byl naopak výrobce a prodejce oblečení Under Armour (UAA), který ztratil 51,8 %. V těsném závěsu je jeden z největších provozovatelů ropovodů a plynovodů v USA – společnost Kinder Morgan (KMI, -42,1 %).

deset nejvynosnejsich a nejztratovejsich akcii soucasneho bull marketu

Rosenberg o současném býčím trhu

Graf pochází z článku ekonoma Davida Rosenberga (ZDE), v němž se autor (kromě výše uvedené zajímavosti) věnuje primárně otázce, zda je současný býčí trh skutečně tak „nemilovaný“, jak nám tvrdí média. Na základě níže uvedených faktů usuzuje, že se toto tvrzení nezakládá na pravdě.

  • Podíl aktiv amerických domácností, který je alokován do akcií, dosahuje více než 32 % (v roce 2007 dosáhl podíl 29 %). Za uplynulých šedesát let byl takto vysoký v pouhých 3 % případů. Vyšší byl pouze před splasknutím technologické bubliny na konci devadesátých let.
  • Podíl likvidních aktiv je v případě akciových fondů v USA nejnižší v historii (2,7 %).
  • Čisté přílivy hotovosti do akciových fondů se sice na vrcholu minulého akciového bull marketu vyšplhaly až na 1,6 bilionu USD, přičemž nyní se pohybují na 250 mld. USD, avšak tato často zmiňovaná statistika zapomíná na významný trend posledních let v podobě příklonu investorů k pasivnímu investování. Do ETF zamířilo v posledních 9 letech 2,4 bilionu USD. Celkově tedy do akcií přiteklo cca 2,7 bilionu USD.
  • Průzkum AAII mezi retailovými investory odhalil, že 36 % investorů očekává další růst akcií, 35 % zastává neutrální postoj a pouhých 29 % očekává pokles. Nedá se tedy říci, že by byli investoři nějak přehnaně pesimističtí.
  • V posledním University of Michigan index vyšla průměrná očekávaná pravděpodobnost dalšího růstu akcií v nejbližším roce na úrovni 63 %. V minulosti měly americké domácnosti takto dobrý pocit z akcií v pouhých 3 % případů.
  • Extrémní pesimismus naopak panuje na trzích dluhopisů. V srpnovém průzkumu spotřebitelského sentimentu (publikovaného University of Michigan) celých 75 % dotázaných uvedlo, že očekávají pokles cen dluhopisů. Pouhá 4 % očekávají růst.
  • Dle posledního průzkumu Gallup mezi americkými domácnostmi se 55 % z nich podílí na současném růstu akciových trhů.