Ceny meme akcií prudce klesají

Meme akcie – tedy akcie společností v centru pozornosti retailových investorů sdružujících se na sociálních sítích jako Facebook, Twitter, Reddit a jiných platformách – zažívají prudké propady. Tyto vysoce spekulativní tituly, jejichž ceny hnala v minulosti vzhůru často zcela iracionální poptávka online komunit, ztratily v průběhu ledna půdu pod nohama a propadly o desítky procent.   

Meme akcie se staly fenoménem doby koronavirové. Kupující většinou zcela ignorují fundamenty společností, jejichž akcie nakupují, a zaměřují se primárně na příběhy kolující o akciích na sociálních sítích. Tyto komunity jsou pak schopné svým koordinovaným úsilím prudce zahýbat cenami některých akcií (obzvláště pak těch s vysokým short interestem, u nichž nastává tzv. short squeeze). K nejznámějším meme akciím patří GameStop (GME), jejichž cena v průběhu několika málo měsíců vzrostla díky uživatelům sociálních sítí více než 100x.

Trzni cena akcii GameStop 1_2022

Společnost Roundhill Investments se dokonce před několika měsíci rozhodla využít popularity meme akcií a založila aktivně řízený ETF složený právě z těchto akcií. Portfolio fondu se skládá z 25 amerických titulů, které jsou vybírány na základě jejich popularity na sociálních sítích a ukazatele short interest (více ZDE). Portfolio je rebalancováno jednou za 14 dní. Jejich načasování nemohlo být horší. Od uvedení na trh (8.12.2021) propadla cena ETF o 37,1 %. Od počátku letošního roku potom o 26,6 %.

Trzni cena Roundhill MEME ETF 1_2022

Pokud bychom sestavili před rokem portfolio z akcií, které jsou dnes ve výše uvedeném ETF obsažené, a které se tou dobou již obchodovaly na akciových trzích, potom by v průběhu uplynulých 12 měsíců ztratilo 42,4 %.  

Populární meme akcie

Meme akcie vykonnost 1_2022