Buffett investoval do pěti japonských společností

Buffettova společnost Berkshire Hathaway (BRKA, BRKB) v neděli oznámila, že v uplynulých 12 měsících našla využití pro část z více než 140 mld. hotovosti, které drží na svých účtech (či v ekvivalentech hotovosti). Buffett nakoupil přibližně 5 % podíl v pěti japonských obchodních společnostech:

  • Itochu Corp (8001.T, fundamenty ZDE),
  • Marubeni Corp (8002.T, fundamenty ZDE),
  • Mitsubishi Corp (8058.T, fundamenty ZDE),
  • Mitsui & Co Ltd (8031.T, fundamenty ZDE) a
  • Sumitomo Corp (8053.T, fundamenty ZDE).

V prohlášení (naleznete ZDE) zveřejněném na webových stránkách Berkshire Hathaway společnost uvedla, že hodlá držet svou investici v japonských firmách dlouhodobě. Berkshire připustila, že by mohla v budoucnu pokračovat v nákupech, bude-li příznivá cena, a to až k úrovni 9,9 % vlastnického podílu. Buffett se však zároveň zavázal, že výše uvedenou hranici v žádné z pěti firem nepřekročí. Učinil by tak pouze v případě, že by získal souhlas představenstva.

Dle odhadů agentury Reuters zaplatil Buffett za transakce celkově přibližně 6,6 mld. USD (více ZDE). Všechny zmíněné společnosti (s výjimkou Itochu Corp (8001.T)) se obchodují pod svou účetní hodnotou. Řada z nich drží značný objem hotovosti a generují několik let v řadě pozitivní FCF. Konglomeráty působí v řadě oblastí – ocel, komodity, lodní přeprava a další.

Itochu
Marubeni
Mitsubishi
Sumitomo
Mitsui