Blíží se velká sektorová rošáda v rámci akciových indexů

Agentura S&P plánuje v následujících týdnech významně zasáhnout do struktury sektorů akciového indexu S&P 500. Nejen že přibude nový sektor v podobě „communication services“, ale zároveň dojde i k přeskupení firem v rámci jednotlivých sektorů. Výrazně se tak změní podoba sektorových standardů Global Industry Classification System (GICS). Jedná se o největší rošádu v novodobé historii. MSCI přistoupí ke změnám o několik měsíců později (3. prosince).

Nový sektor komunikačních služeb

Nově vzniklý sektor komunikačních služeb bude po technologiích, zdravotnictví a financích čtvrtým největším sektorem v indexu S&P 500. Změny se dotknou především společností Alphabet (GOOGL) a Facebook (FB), které budou přesunuty z informačních technologií do komunikačních služeb, čímž se stanou největšími firmami daného sektoru. Nový sektor dále pohltí současné telekomunikace.

Pasivní indexové fondy v současnosti drží ve fondech v USA přibližně 45 % všech aktiv pod správou. Započítáme-li tzv. closet indexers a jiné fondy s nízkým ukazatelem active share, které se na první pohled sice tváří jako aktivní, ale přitom více či méně kopírují výkonnost indexu (která je přirozeně snížena o jejich poplatky), dostaneme se až na čísla kolem 50-60 %. Popularita pasivního investování rok od roku roste.

Významné sektorové změny v rámci nejpopulárnějších akciových indexů proto bezpochyby vyvolají zvýšenou obchodní aktivitu a mohou se projevit i na cenách jednotlivých akcií. Rebalancovat navíc nebudou jen indexové fondy, ale i sektorové fondy. Hlavní změny jsou zachyceny na obrázku níže.

 

Zmeny v indexu SP500 puvodni slozeni indexu

Zmeny v indexu SP500 nove slozeni indexu