Nyní přichází ta těžší část

Nový měsíc, nový ponurý komentář Johna Hussmana, zakladatele fondů Hussman Funds, který v uplynulých letech získal nálepku tzv. „perma bear“. Proč? Protože již několik let varuje před spekulativní bublinou na americkém akciovém trhu. A ani ve svém nejnovějším komentáři nehodlá ustoupit.

Komentář naleznete ZDE.

Domnívá se, že americké akcie čeká pokles v rozmezí 50-70 %. Stane se tak … „během několika období poklesů a dokonce i volných pádů, přerušovaných rychlými, zuřivými korekcemi, které nabídnou investorům naději. V době, kdy investoři zažijí druhý nebo třetí volný pád – a ten první jsme ještě stěží zažili – změní se psychologie investorů z „toto je dno“ – na „není žádné dno“.“ (pozn. volný překlad)

Valuace US akcii od roku 1947 9_2022
Ocekavany vynos US akcii v nasledujicich 12 letech 9_2022

„Dekáda vyšinuté politiky nulových úrokových sazeb americké centrální banky vyvolala to, co bývalá předsedkyně FDIC Sheila Bair nedávno popsala jako „korozivní“ účinek na finanční trhy a ekonomiku. Tváří v tvář nulovým úrokovým sazbám nabyli investoři přesvědčení, že nemají jinou možnost než spekulovat. Když spekulace posunuly valuace daleko za jejich historické normy, tak přijali investoři myšlenku, že na valuacích prostě nezáleží. Zdálo se, že rostoucí ceny ve zpětném zrcátku poskytují důkaz, že hotovost s nulovou úrokovou sazbou je nepřijatelnou alternativou pasivního investování do akcií bez ohledu na jejich cenu.“ (pozn. volný překlad)

Za zmínku dále stojí tři historické grafy, na nichž Hussman ukazuje, že i v USA bylo několik dlouhých období, kdy se investorům vyplatilo držet své úspory raději v ekvivalentech hotovosti než v akciích. Přirozeně se většinou jednalo o období, na jejichž začátku byly akcie velmi drahé (tzn. valuace byly vysoké). Hussman se domnívá, že podobné období nás může čekat i nyní.

1USD v hotovosti vs ve SP500 1929 az 1947
1USD v hotovosti vs ve SP500 1966 az 1985
1USD v hotovosti vs ve SP500 2000 az 2013