Nejvýnosnější a nejztrátovější akciové trhy roku 2018

Globální akciové indexy vstoupily do roku 2019 smíšeně. Některé klesají, jiné zase mírně posilují. V prvních dnech nového roku však bezpochyby nezaškodí malé ohlédnutí za rokem 2018. Jakým akciovým trhům se nejlépe dařilo, a které naopak nejvíce zklamaly investory?

Většina aktiv pod prodejním tlakem

V posledních měsících roku se na finančních trzích usadil pesimismus. Medvědi převzali otěže a většina akciových indexů zčervenala pod tíhou prodejních příkazů. Americký akciový index S&P 500 zažil z pohledu výnosů nejhorší prosinec od roku 1931. Se ztrátami však nebojovaly jen akcie. Většina aktiv zažila ztrátový rok. Při pohledu na graf níže zjistíme, že dolarové výnosy většiny aktiv, které pravidelně monitoruje Deutsche Bank, byly záporné. Procento aktiv s negativním výnosem bylo dokonce nejvyšší od roku 1901 (93 %). Předchozí nejvyšší dosažená hodnota pochází z roku 1920 (84 %). Dle serveru ZeroHedge komentovala samotná banka příčiny následovně:

„… this is what happens when the vast majority of global assets are expensive historically due to extreme monetary policy. When the tide goes out you’re more likely to get en masse negative months rather than rotation from day equities into bonds or visa-versa.“

Zdá se, že jedny z nejlepších výsledků dosáhli investoři, kteří vsadili na hotovost.

Procento aktiv s negativnimi vynosy v roce 2018

Nejvýnosnější a nejztrátovější akciové trhy roku 2018

Při pohledu na jednotlivé akciové trhy zjistíme, že mezi nejvýnosnější patřily akcie ze Spojených arabských emirátů či Saudské Arábie. Na chvostu se naopak umístila Argentina, Turecko, Čína či Řecko.

Vynosy akciovych trhu v roce 2018 USD

Pohled na zhodnocení v lokální měně (tedy nikoliv v USD vyjádření) umístěním trošku zamíchá. Na předních pozicích se umístily akciové trhy v Brazílii a Rusku. Až za nimi pak akcie ve Spojených arabských emirátech a Saudské Arábii. Na posledních místech skončily řecké, čínské, irské a turecké akcie.

Vynosy akciovych trhu v roce 2018 v lokalni mene

I přes poklesy v posledních měsících roku si americké akciové indexy drží stále své místo v polovině akciových trhů s nejvyššími výnosy, a to i přes jejich relativně vyšší valuace. A jakým sektorům se v indexu S&P 500 dařilo nejlépe? Na to nám odpoví graf níže.

Nejvynosnejsi a nejztratovejsi sektory v SP500 v roce 2018

Celých 66 % akcií (329 titulů) z indexu S&P 500 v roce 2018 pokleslo. Deset akcií s největším procentuálním nárůstem a poklesem ceny je uvedeno níže.

10 nejvynosnejsich akcii z indexu SP 500 v roce 2018

10 nejztratovejsich akcii z indexu SP 500 v roce 2018

Jaké plynou z výše uvedených grafů závěry pro value investora? Položme si jednoduchou otázku. Pokud máme dlouhodobý investiční horizont (7 a více let), kde je větší pravděpodobnost, že nalezneme podhodnocené akcie? Na akciových trzích, kterým se v uplynulých letech dařilo nejlépe, nebo na trzích s nejhoršími výsledky, kde nelze vyloučit, že investoři podlehli až příliš velké skepsi? Kontrariánské myšlení velí zkusit první hledat potenciálně podhodnocené akcie na trzích, kde převládá pesimismus.

Avšak pozor! Samotný pokles cen ještě automaticky neznamená, že je daný trh či akcie podhodnocená, a že se vyplatí bezmyšlenkovitě nakupovat (a vice versa). Obzvláště díváme-li se pouze na roční výkonnost. Cenové pohyby nám neříkají zhola nic o hodnotě, kterou za své peníze dostáváme. Vždy bychom proto měli dostatečně pečlivě zvážit valuace vs. cenu, kterou platíme!