Významné nákupy a prodeje value investorů ve 2Q/2020 – Sázka na technologie, zlato či nemovitosti

Před několika týdny skončilo druhé čtvrtletí, které bylo co do velikosti tržních pohybů srovnatelné s prvními třemi měsíci letošního roku. Směr byl však opačný. Prudké propady vystřídal strmý růst. Masivní fiskální a monetární intervence povzbudily rizikový apetit investorů a akciové indexy zamířily v rekordně krátkém čase zpět ke svým maximům. Jaké akcie nakupovali významní value investoři? Pokračovali ve svých nákupech jako v prvních třech měsících, nebo zvolnili tempo?

Nové pozice v portfoliu

V uplynulém čtvrtletí vstoupila řada value investorů do zcela nových pozic. Za zmínku stojí především investice Mohnishe Pabraie z Pabrai Investments do REITu (Real Estate Investment Trust) Seritage Growth Properties (SRG, 36,5 % viditelné části portfolia), který se zaměřuje na investice do obchodních center a mallů v USA. Dále pak Pat Dorsey a jeho nákup akcií Smartsheet Inc. (SMAR, 13,5 % viditelné části portfolia) nebo Alex Roepers z Atlantic Investment Management a jeho nákup distributora chemikálií Univar Solutions Inc. (UNVR, 12,9 % viditelné části portfolia).

Překvapením se může zdát investice value hedge fondu ValueAct Capital do akcií jedné z nejpopulárnějších společností uplynulého čtvrtletí – výrobce vodíkových kamionů Nikola Corp. (NKLAW, 9,0 % viditelné části portfolia). Fond však do firmy investoval již v jejich začátcích, kdy ještě nebyla obchodována na burze. Do výkazů 13-F se tudíž pozice propracovala až s IPO a následným prudkým růstem tržní ceny.

Za zmínku stojí i poměrně velká investice Davida Einhorna do těžařů zlata, a to prostřednictvím jednoho z největších ETF VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX, 7,4 % viditelné části portfolia).

Nove nakupy value investoru ve 2Q 2020

Významné navýšení pozic

Velmi aktivní byli value investoři i v oblasti navyšování stávajících pozic v portfoliích. Nákupy byly různorodé napříč všemi odvětvími. Nejvyšší procentuální navýšení v rámci top 10 pozic naleznete seřazeno sestupně v tabulce níže.

Vyznamne navyseni pozic value investoru ve 2Q 2020

Kompletní přehled změn v rámci 10 největších pozic v portfoliích value investorů ve 2Q/2020

Kompletní data k dalšímu zpracování naleznete v txt níže.

Top 10 pozic value investoru ve 2Q 2020 a
Top 10 pozic value investoru ve 2Q 2020 b
Top 10 pozic value investoru ve 2Q 2020 c

Upozornění: Výše uvedená data mají pouze informativní charakter. Web Investicedoakcii.cz nezodpovídá za správnost a přesnost výše uvedených dat. Data se mohou lišit od skutečnosti a v žádném případě by neměla být vnímána jako doporučení k nákupu či prodeji! Autor webu nepřebírá žádnou odpovědnost za škodu způsobenou použitím tohoto textu nebo informací v něm obsažených. Každý investor je povinen přijmout vlastní informované rozhodnutí o vhodnosti každé investice.