Po krachu SIVB a SBNY jsou americké banky pod prodejním tlakem. Které klesají nejvíce?

Američtí regulátoři uzavřeli v průběhu víkendu Silicon Valley Bank (SIVB) a Signature Bank (SBNY). Jedná se o první krach bank v uplynulých třech letech a rovnou co do velikosti o druhý a třetí největší v historii Spojených států. Banky nepatřily do kategorie systematicky důležitých bank. Zaměřovaly se primárně na financování technologických společností a strat-upů. I přesto se však finanční trhy i regulátoři obávají paniky, zejména pak v oblasti menších a středních bank. Více ZDE či ZDE.

Opět tak přišel čas na pomoc státních orgánů. Regulátoři se o víkendu zaručili za veškeré vklady v obou bankách a americká centrální banka zase představila nový program BTFP, který bankovním institucím zajistí úvěry se splatností až do jednoho roku. Pro poskytnutí úvěru musí finanční instituce složit zástavu v podobě státních dluhopisů či hypotečních zástavních listů. Úvěr bude poskytnut do výše nominální hodnoty dluhopisu (tedy zcela bez ohledu na aktuální tržní cenu, která je po růstu úrokových sazeb většinou níže). Více ZDE.

I přesto však investoři likvidují své pozice a ceny amerických i evropských bank prudce klesají. Které americké banky klesají nejvíce?

V tabulce níže naleznete americké banky obsažené v iShares S&P U.S. Banks ETF (Ticker: BNKS) a jejich cenové pohyby za 1 den, 7 dní, 1 měsíc a od počátku roku. Tabulka je seřazena dle tržní kapitalizace bank od největších po nejmenší.

Propady US bank 13_3_2023

Tip: