Padesát nejpopulárnějších long a short pozic hedge fondů

Banka Goldman Sachs zveřejnila svůj pravidelný monitoring hedge fondů, který obsahuje přehled padesáti nejpopulárnějších long a short pozic. Na následujících řádcích se podíváme nejen na detailní strukturu jejich nejpopulárnějších pozic, ale i na dlouhodobou výkonnost těchto významných institucionálních investorů.

Výkonnost hedge fondů a její hlavní příčiny

Hedge fondy v roce 2018 v průměru ztratily 5,2 %. Jednalo se o nejhorší výkonnost od roku 2011, kdy poklesly o 5,5 %. Leden sice přinesl opět kladná čísla, nicméně při pohledu na dlouhodobý graf výkonností je zřejmé, že ode dna finanční krize v roce 2009 se hedge fondům nedaří držet krok s výkonností amerického akciového indexu S&P 500.

Zhodnoceni hedge fondu vs SP500 v procentech

Zhodnoceni hedge fondu vs SP500 kumulativni

Příčin je hned několik. Vysoká konkurence (ve světě je přes 11 250 hedge fondů), nízká volatilita (s výjimkou roku 2018), absence výraznějších poklesů (značná část dlouhodobých nadvýnosů hedge fondů nepramení až tak z vynikajících nadvýnosů v průběhu býčích trhů, ale spíše z podstatně menších poklesů v bear marketech) nebo indexy tažené vzhůru primárně technologickým sektorem (FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) akcie v USA, BAT (Baidu, Alibaba, Tencent) akcie v Asii). Bezpochyby bychom našli ještě několik dalších důvodů.

Změny v žebříčku nejpopulárnějších akcií

Níže uvedená tabulka uvádí největší změny v rámci popularity jednotlivých akcií. Pozitivní změna v popularitě je měřena celkovým počtem hedge fondů, které akcii nově nakoupily. Negativní změna potom celkovým počtem hedge fondů, které se akcie zbavily.

Zmeny v popularite akcii hedge fondu

Padesát nejpopulárnějších long pozic

Při pohledu na 50 nejpopulárnějších long pozic patrně nepřekvapí, že v čele žebříčku stojí technologický sektor, který byl v uplynulých letech hlavním zdrojem růstu amerického akciového indexu S&P 500. Hedge fondy prostě a jednoduše nemohou ignorovat tyto růstové (a zároveň momentum) akcie, které se v minulosti pro mnohé z nich staly jedním z hlavních důvodů podprůměrné výkonnosti.

Padesat nejpopularnejsich long pozic hedge fondu

Padesát nejpopulárnějších short pozic

V rámci 50 nejpopulárnějších short pozic (spekulace na pokles ceny akcie) dominuje předním příčkám farmaceutický a technologický sektor.

Padesat nejpopularnejsich short pozic hedge fondu