Milovaný i nenáviděný hedge fond manažer Ackman o změnách ve svém portfoliu

Bill Ackman patří k poměrně kontroverzním hedge fond manažerům, kteří na sebe v posledních několika letech strhli velkou dávku pozornosti. Nalezneme jen málo investorů, kteří by s takovou oblibou vystupovali před televizními kamerami a veřejně prezentovali své poslední investice. Ackman upoutal pozornost médií především v souvislosti s kritikou společnosti Herbalife a investicí do Valeant Pharmaceuticals.

V případě firmy Herbalife (HLF) ostře kritizoval její podnikatelský model, označil společnost za podvod a oznámil obrovskou short pozici (short = spekulace na pokles ceny akcie). Reakce na sebe nenechala dlouho čekat, a to nejen ze strany managementu Herbalifu, ale i od ostatních investorů. Do hry se vložil jeho dlouholetý rival Carl Icahn, který začal akcie nakupovat a postavil se na opačnou stranu obchodu. Nastal střet dvou titánů aktivistického investování, z něhož o několik čtvrtletí později vyšel úspěšněji Icahn. Ackman v tichosti uzavřel své pozice.

Ještě více pozornosti však přilákal zakladatel Pershing Square Capital (NL:PSH) nákupem akcií farmaceutické společnosti Valeant Pharmaceuticals (nyní Bausch Health Companies – ticker: BHC), do níž investoval podstatnou část portfolia fondu. I přes veškeré své snahy a aktivistické zásahy však v několika následujících čtvrtletích sledoval, jak cena akcií po skandálech v USA klesla o 80 %. Jednalo se patrně o největší chybu jeho investiční kariéry, která stála akcionáře fondu 4 mld. USD.

Ackman následně revidoval investiční strategii fondu a představil akcionářům změnu v podobě „návratu ke kořenům“, pomocí níž se snažil přesvědčit své klienty, aby zůstali fondu věrní. V uplynulých dnech vydal Ackman svůj pravidelný dopis akcionářům.

Kompletní znění naleznete ZDE.

Stručný obsah dopisu:

  • Výkonnost fondu, nejziskovější a nejztrátovější pozice
  • O nových nákupech v portfoliu a důvodech, které k nákupu vedly – akcie Starbucks Corporation (SBUX) a Hilton Worldwide Holdings Inc. (HLT)
  • O stávajících pozicích v portfoliu – Automatic Data Processing, Inc. (ADP), Restaurant Brands International Inc. (QSR), Lowe’s Companies, Inc. (LOW), Chipotle Mexican Grill, Inc. (CMG), The Howard Hughes Corporation (HHC), United Technologies Corporation (UTX), Platform Specialty Products Corporation (PAH) a Fannie Mae (FNMA) / Freddie Mac (FMCC)
  • V neposlední řadě potom Ackman komentuje prodej Mondelez International, Inc. (MDLZ)