Jaké akcie nakupovali value investoři v časech výprodejů? – Významné nákupy a prodeje v 1Q/2020

Propady cen akcií v prvním čtvrtletí letošního roku se co do své intenzity a rychlosti nesmazatelně zapsaly do historie finančních trhů. Řadu investorů nepříjemně zaskočily a ukončily nejdelší bull market amerických akcií v historii. Koronavirová epidemie vyvolala mezi politiky, ekonomy, analytiky i investory nebývalou míru nejistoty. Ta se odrazila nejen na cenách akcií, ale i na podnikání řady firem. Hrubý domácí produkt zažije v řadě zemí největší propad od dob Velké hospodářské krize a spolu s ním přirozeně poklesnou i zisky mnohých korporací.

Jak na současnou situaci zareagovali přední value investoři? Jaké akcie v uplynulých třech měsících nejvíce nakupovali a jaké naopak prodávali? Jak se změnila struktura jejich deseti nejvýznamnějších pozic ve viditelné části portfolia?

Nové pozice v portfoliu

V uplynulém čtvrtletí vstoupila řada value investorů do zcela nových pozic. Za zmínku stojí především investice Fairfax Financial Holdings do společnosti Atlas Corp. (ATCO, 53,34 % viditelné části portfolia), Alexe Roeperse do akcií Oshkosh Corp. (OSK, 13,15 % viditelné části portfolia), FPA Capital Fund do akcií Vonage Holdings Corp. (VG, 7,9 % viditelné části portfolia) nebo nová pozice Davida Einhorna z Greenlight Capital ve firmě Change Healthcare Inc. (CHNG, 7,6 % viditelné části portfolia).

Tři investoři (Seth Klarman z Baupost Group, Bill Nygren z Oakmark Select Fund a Prem Watsa z Fairfax Financial Holdings) shodně nakupovali v rámci svých top 10 pozic v portfoliu akcie technologické společnosti Google (GOOGL).

Nove pozice value investoru 1Q 2020

Významné navýšení pozic

Velmi aktivní byli value investoři i v oblasti navyšování stávajících pozic v portfoliích. Nákupy byly různorodé napříč všemi odvětvími. Nejvyšší procentuální navýšení v rámci top 10 pozic naleznete seřazeno sestupně v tabulce níže.

Navyseni top 10 pozic value investoru 1Q 2020

Kompletní přehled změn v rámci 10 největších pozic v portfoliích value investorů ve 1Q/2020

Kompletní data k dalšímu zpracování naleznete v txt níže.

Zmeny v top 10 pozicich value investoru 1Q 2020 a
Zmeny v top 10 pozicich value investoru 1Q 2020 b
Zmeny v top 10 pozicich value investoru 1Q 2020 c

Upozornění: Výše uvedená data mají pouze informativní charakter. Web Investicedoakcii.cz nezodpovídá za správnost a přesnost výše uvedených dat. Data se mohou lišit od skutečnosti a v žádném případě by neměla být vnímána jako doporučení k nákupu či prodeji! Autor webu nepřebírá žádnou odpovědnost za škodu způsobenou použitím tohoto textu nebo informací v něm obsažených. Každý investor je povinen přijmout vlastní informované rozhodnutí o vhodnosti každé investice.